Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studia Obszarów Wiejskich = Rural Studies, t. 42

Tytuł:
Studia Obszarów Wiejskich = Rural Studies, t. 42
Reforma rynku cukru Unii Europejskiej i jej wpływ na uprawę buraków cukrowych i produkcję cukru w Polsce = The European Union sugar market reform and the impact on the production of sugar beet and sugar in Poland
Autorzy:
Rudnicki, Roman
Dubownik, Anna
Słowa kluczowe:
"pas buraczany" Unii Europejskiej
reforma rynku cukru Unii Europejskiej
"beet belt" o the EU
Poland
sugar factories
buraki cukrowe
sugar beet
Polska
cukrownie
EU sugar market reform
Data publikacji:
2016
Wydawca:
PAN IGiPZ
PTG
Język:
polski
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/61625/content  Link otwiera się w nowym oknie
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Creative Commons Attribution BY 3.0 PL license
Źródło:
http://195.187.71.2/ipac20/ipac.jsp?profile=geogpan&index=BOCLC&term=V
CBGiOŚ. IGiPZ PAN, sygn. Cz.4488
CBGiOŚ. IGiPZ PAN, call no. Cz.4489
CBGiOŚ. IGiPZ PAN, sygn. Cz.4489
CBGiOŚ. IGiPZ PAN, call no. Cz.4488
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wstępne wyniki badań przestrzennych dotyczących reformy rynku cukru Unii Europejskiej z 2006 roku. Przeanalizowano zagadnienie spadku powierzchni upraw buraków cukrowych w Polsce w latach 2002–2010. W badanych latach odnotowano także pozytywne zjawisko wzrostu plonów buraków cukrowych. Reforma rynku cukru oprócz ograniczenia limitów produkcji cukru, zakładała wprowadzenie płatności cukrowych, które miały spowodować ograniczenie produkcji surowca. Konsekwencją tego zjawiska była likwidacja zakładów cukrowniczych, które na wielu obszarach stanowiły znaczącego pracodawcę. W wyniku reformy musiał się zmienić profil produkcji plantatorów, ale również musiało nastąpić przekwalifikowanie ludności na rynku pracy. Istniejące cukrownie zarządzane przez spółki zarówno z kapitałem polskim, jak i niemieckim wykazują tendencję do kumulowania kapitału. Polska przynależy do tzw. „pasa buraczanego” Unii Europejskiej, czyli do zbioru krajów z największym potencjałem produkcji cukru. Nie jest jednak jasne, jak wspólny rynek i skutki kolejnej reformy w 2017 r. wpłyną na poziom konkurencyjności polskiego cukrownictwa.

The article presents the preliminary results of spatial research on the reform of the EU sugar market carried out in 2006. The issue concerning decline of area planted with sugar beet in Poland in the years 2002–2010 has been analyzed. In the examined years a positive effect of growth yields of sugar beet can be observed. The reform of the sugar market apart from restricting sugar production limits, assumed introduction of sugar payment, which had the effect of limiting the production of raw material. The consequence of this phenomenon was the liquidation of sugar factories, which in many areas acted as a significant employer. As a result of the reform farmers’ production profile was forced to change but also population in the labour market had to be re-trained. The existing sugar factories managed by both Polish and German companies have a tendency of accumulating capital. Poland belongs to the so called “Beet-belt” of the EU, namely a group of countries with the greatest potential for sugar production. However, it is not clear how the common market as well as the effects of the subsequent reform to be conducted in 2017 will affect the level of competitiveness of the Polish sugar industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies