Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Krummesser-type knives from the settlement of the Trzciniec culture in Tur Dolny-Busina, site 3, district Pińczów

Tytuł:
Krummesser-type knives from the settlement of the Trzciniec culture in Tur Dolny-Busina, site 3, district Pińczów
Sprawozdania Archeologiczne 74 nr 1 (2022)
Autorzy:
Orzechowski, Mikołaj
Górski, Jacek
Stefański, Damian
Słowa kluczowe:
Early Bronze Age
Krummesser
stone knife
Trzciniec culture
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk
Język:
angielski
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/238644/content  Link otwiera się w nowym oknie
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Źródło:
IAiE PAN, sygn. P 245
IAiE PAN, call no. P 245
IAiE PAN, call no. P 244
IAiE PAN, sygn. P 244
IAiE PAN, sygn. P 243
http://iaie.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=iaepan&index=BOCLC&term=ee95400634
IAiE PAN, call no. P 243
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
ill. ; 25 cm

il. ; 25 cm

The paper discusses four Krummesser knives discovered on a multiphase settlement in Tur Dolny-Busina, site 3, Pińczów area, which is dated from the Early Bronze Age to the Early Iron Age. Until now, finds of these types of knives have not often come from safe archaeological contexts, which has fuelled discussions about their chronology. Two of the presented knives come from archaeological features linked with the Trzciniec culture, which provides valuable information on their chronology. The article presents a detailed description of the morphology of the artefacts. The geological analysis allowed us to identify the raw material. In addition, all artefacts were subjected to microscopic examination to determine the method of their production and documented traces of use on their surfaces. As a result of the conducted analysis, it was found that three of the knives were made from local raw materials with minimal modification, while the fourth seems to be made in a specialized workshop and is probably imported.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies