Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes of immunoreactive properties of cow milk proteins as a result of technological processing

Tytuł:
Changes of immunoreactive properties of cow milk proteins as a result of technological processing
Zmiany właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego w wybranych procesach termicznych i fermentacji mlekowej
Autorzy:
Jędrychowski, Lucjan
Wróblewska, Barbara
Słowa kluczowe:
biotechnologia
biotechnology
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Committee on Biotechnology PAS
Komitet Biotechnologii PAN
Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Język:
polski
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/138894/content  Link otwiera się w nowym oknie
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Źródło:
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Technological processes can affect immunoreactivity properties. Pasteurization applied during production of milk can decrease proteins immunoreactivity.Such severe conditions (90°C/15 min) reduced immunoreactivity of a-la and p-lgto 12,72% and 18,74%, respectively. Ultrasonic and microwave processes provedmuch more effective than severe pasteurization. Ultrasonics in a temperature of50°C for 1 hour reduced a-la and P-lg to 0,88% and 6,42%, respectively.Microwaving in a temperature of 98°C for 2 min. reduced a-la and P-lg to 1,37%and 12,86%, respectively. Lactic acid fermentation decreased milk proteins immunoreactivity to below 1%. The products obtained retained good organoleptic properties (acid taste and aroma). The allergenicity assay performed in vivo of bothwhey proteins was only slightly attenuated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies