Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in the gross body composition and the caloric value of the common voles during their postnatal development

Tytuł:
Changes in the gross body composition and the caloric value of the common voles during their postnatal development
Autorzy:
Sawicka-Kapusta, K.
Słowa kluczowe:
gross body composition
postnatal development
chemical composition of body
Polnik zwyczajny
Microtus arvalis
rozwój postnatalny
caloric value
skład chemiczny
voles
water content
wartość kaloryczna ciała
Data publikacji:
1970
Język:
streszcz. ang
sum. ang
pol.
angielski
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/11400/content  Link otwiera się w nowym oknie
Prawa:
Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony
Rights Reserved - Free Access
Źródło:
http://katalog.pan.pl/webpac-bin/223bzbsPL/wgbroker.exe?new+-access+top+search+open+NR+ee95400552
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
U polnika zwyczajnego (Microtus arvalis) w wieku od 0 do 30 dni zbadano zmiany składu chemicznego i wartości kalorycznej ciała. Przeanalizowano łącznie 123 zwierzęta, które podzielono na 7 klas wiekowych (0-1, 3, 6, 9, 12, 20, 30 dni) (Tabela 1). Wszystkie oznaczenia składników ciała wykonano w suchej masie. Zawartość tłuszczu w ciele polników określano ekstrahując go eterem w aparacie Soxhlet'a. Białko wyliczano z całkowitej ilości azotu oznaczonego metodą Kjeldahl'a. W piecu do spalań oznaczano zawartość popiołu. Wartość kaloryczną określono spalając próbkę tkanek zwierząt w bombie kalorymetrycznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies