Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Geochemistry of Ash From the Combustion of Energy Grasses

Tytuł:
The Geochemistry of Ash From the Combustion of Energy Grasses
Geochemiczny popiół ze spalania traw energetycznych
Autorzy:
Matysek, D.
Raclavsky, K.
Skrobankova, H.
Frydrych, J.
Tematy:
energy grasses
biomass combustion
ash phase analysis
ash melting point
trawy energetyczne
spalanie biomasy
analiza popiołu
temperatura topnienia popiołu
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Przeróbki Kopalin
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Inżynieria Mineralna; 2014, R. 15, nr 1, 1; 183-188
1640-4920
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The ash obtained by combustion of energy grasses (five cultivars, three hybrids and clover-grass mixture) was studied by mineralogical and geochemical methods. X-ray diffraction was used for mineralogical phase analysis, electron microprobe for analysis of chemical composition of ash particles. Ash melting temperatures were determined and discussed in relationship to phosphorus concentrations.

Popiół uzyskany ze spalania traw energetycznych (pięciu odmian, trzech mieszańców i mieszaniny trawy i koniczyny) badano metodami mineralogicznymi i geochemicznymi. Metodą dyfrakcji rentgenowskiej fazy mineralogicznej, do analizy składu chemicznego cząstek popiołu wykorzystano mikrosondę elektronową. Określono temperaturę topnienia popiołu i wykazano jej zależność od zawartości fosforu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies