Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Перцелляция обстоятельств в современном русском языке (на материале художественных текстов)

Tytuł:
Перцелляция обстоятельств в современном русском языке (на материале художественных текстов)
On the parceled adverbials in the Russian language (based on modern Russian literature)
Autorzy:
Stasienko, Anna
Tematy:
parceling
parceled adverbial
main part of a sentence
partcellator
парцелляция
парцеллированное обстоятельство
базовая часть
предложения
парцеллят
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Język:
rosyjski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica; 2015, 11; 99-108
1731-8025
2353-9623
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article deals with the phenomenon of parceling, i.e. the division of a sentence into small parts, in modern Russian. Parceled sentence consists of a main (basic) part and a partcellator. Different types of parceled adverbials and the role of parceling in such sentences have been discussed.

В статье рассматривается явление парцелляции, т.е. особого способа членения предложения на две или несколько коммуникативно самостоятельных фраз в современном русском языке. Парцеллированное предложение состоит из базовой (главной) части и парцеллята. Предметом описания являются парцелляты-обстоятельства разных типов и некоторые функции парцелляции.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies