Tytuł pozycji:
Operation efficiency in the fruit production chain - a study based on real cases
In our study, by simulating the model of an apple producing firm, we investigated how the availability
of postharvest establishments influences the economic efficiency of production. The results of our
analysis highlighted the fact that by possessing cold storage and introducing an extended selling period, a
producing enterprise may make higher profits (NPV) of 40 to 50% during the lifetime of the investment
than if without such postharvest mechanisms. In the investigated case, however, because of the huge capital
requirement at the beginning, the internal rate of return (IRR) was somewhat unfavourable. However, in the
case of own, ready and running postharvest establishments, better investment economic efficiency parameters
(from 40 – 120 %) may be reached. Thus the capital need for investment is much lower for the producing
enterprise, but the price advantage of the extended selling period remains.
Zbadano, jak dyspozycyjność placówek po zbiorze wpływa na ekonomiczną wydajność produkcji. Do
analizy użyto modelu firmy produkującej jabłka. Stwierdzano, że posiadanie chłodni oraz wprowadzenie
przedłużonego okresu sprzedaży powoduje, że firma podczas całego okresu trwania inwestycji osiąga większe
o 40-50% zyski (NPV) niż firma nieposiadająca tego typu mechanizmów po zbiorze. W badanej firmie jednak
z powodu ogromnego zapotrzebowania na kapitał początkowy wewnętrzna stopa zwrotu (IRR) nie była
korzystna. Niemniej jednak, w przypadku własnej, wyposażonej i działającej placówki po zbiorze, mogą
zostać osiągnięte lepsze parametry ekonomicznej wydajności (od 40 do 120%). Wtedy kapitał potrzebny
do inwestycji w firmę produkcyjną jest dużo niższy, a korzyści finansowe płynące z wydłużonego okresu
sprzedaży pozostają takie same.