Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Social responsibility of Polish food industry leaders

Tytuł:
Social responsibility of Polish food industry leaders
Społeczna odpowiedzialność liderów przemysłu spożywczego w Polsce
Autorzy:
Wiśniewska-Paluszak, Joanna
Paluszak, Grzegorz
Tematy:
social responsibility of business
csr report
food industry
sustainable development
społeczna odpowiedzialność biznesu
raport csr
przemysł spożywczy
zrównoważony rozwój
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2017, 45, 3; 693-704
1899-5241
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this paper is to assess the sustainable development measures adopted by food companies. This paper analyzes the scope of initiatives and programs undertaken by companies that publish Corporate Social Responsibility (CSR) reports. It demonstrates the importance of food companies in reporting social responsibility in Poland. This paper uses a qualitative method based on a summative content analysis of reports delivered by food companies. It notes that most of the reports are drawn up by market leaders affiliated to international corporations. However, Hortimex Plus Sp. z o.o. Sp. k., a Polish family-run business, is also among them. A positive relationship was identified between the number of implemented social responsibility measures and financial performance of companies under consideration. The leaders covered by this study adopt numerous sustainable development measures such as, in prime place, social initiatives, including charity and donations. Ranked second are environmental programs and initiatives, oriented mainly at reducing the consumption of water, energy products and raw materials. The third group consist of labor-related measures, primarily including those focused on ensuring occupational safety and employee benefits.

Celem artykułu jest ocena działań przedsiębiorstw przemysłu spożywczego na rzecz zrównoważonego rozwoju. W artykule analizowano zakres inicjatyw i programów podejmowanych przez przedsiębiorstwa sporządzające raporty społecznej odpowiedzialności (Corporate Social Responsibility, CSR). Wskazano na znaczenie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w raportowaniu odpowiedzialności społecznej w Polsce. W artykule zastosowano metodę jakościową, polegającą na sumatywnej analizie treści raportów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Wskazano, że raporty są w większości sporządzane przez liderów rynku należących do międzynarodowych korporacji. Wśród nich znalazło się jednak polskie przedsiębiorstwo rodzinne Hortimex Plus Sp. z o.o. Sp. k. Wykazano pozytywną zależność między liczbą realizowanych działań w zakresie odpowiedzialności społecznej a wynikami finansowymi badanych przedsiębiorstw. Badani liderzy podejmują liczne działania na rzecz równoważenia rozwoju, wśród których pierwsze miejsce zajmują inicjatywy społeczne, w tym działalność charytatywna i donacja. Na drugim miejscu znajdują się programy i inicjatywy środowiskowe, w tym głównie w zakresie redukcji zużycia wody, nośników energii i surowców. Na trzecim znajdują się działania związane z pracą, w tym głównie z zapewnieniem bezpieczeństwa pracy i benefitów pracowniczych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies