Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka czeremchy (Prunus) pozyskanej z ekosystemów naturalnych

Tytuł:
Charakterystyka czeremchy (Prunus) pozyskanej z ekosystemów naturalnych
Properties of bird cherry (Prunus) obtained from the forest ecosystem
Autorzy:
Telichowska, Aleksandra
Dziedziński, Marcin
Szczepaniak, Oskar
Kobus-Cisowska, Joanna
Tematy:
czeremcha zwyczajna
Prunus padus
owoce
liscie
kora
wlasciwosci
wystepowanie
ekosystemy naturalne
bird cherry (Prunus padus L.)
fruits
leaves
bark
properties
food industry
pharmaceutical industry
food technology
Data publikacji:
2019-12-15
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna; 2019, 5; 17-21
1732-1719
2719-4221
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Czeremcha (Prunus) jest rośliną ozdobną w parkach i ogrodach. W Europie w XX wieku czeremcha została introdukowana na tereny leśne z uwagi na ochronę przed wiatrem i ogniem, zwłaszcza lasów iglastych, a także w celu próby odwrócenia niekorzystnego stosunku węgla do azotu dzięki opadowi liści, które mają wpływ na procesy glebowe. Obecnie czeremcha stanowi problem, ponieważ jest rośliną wysoce ekspansywną i zaburza równowagę leśną. Czeremcha ma jadalne owoce z gorzkawym posmakiem. Suszone owoce wykorzystywane są jako składnik nalewek i przyprawa do potraw mięsnych i ciast, a w medycynie ludowej uznawana była także za roślinę leczniczą. Surowcem zielarskim jest również jej kora pozyskiwana z młodych gałązek razem z pąkami liściowymi. W literaturze przedmiotu nie ma jednak obszerniejszych in-formacji na temat wykorzystania czeremchy. Preparaty z owoców, liści czy kory tej rośliny nie znalazły szerokiego zastosowania jako składniki żywności, gdyż nie do końca znane jest ich działanie. Z uwagi na zasięg występowania czeremchy na terenie polskich lasów, parków, łąk i ogrodów oraz jej znikome wykorzystanie w przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym, zasadne jest ukierunkowanie zagospodarowania owoców, liści i kory czeremchy wskazując na ich działania funkcjonalne.

Bird cherry (Prunus padus L.) and American bird cherry (Prunus serotina) are used as ornamental plants in parks and gardens. In Europe in the twentieth century, bird cherry was introduced to the forest areas due to protection against wind and fire, especially in coniferous forests, as well as to try to reverse the unfavorable carbon-nitrogen ratio due to leaf fall affecting soil processes. Currently, bird cherry is a problem because it is a highly expansive plant and disturbs the forest balance. Bird cherry has edible fruit with a bitter aftertaste. Currently, dried fruit is used as an ingredient in tinctures and dumplings and in folk medicine it was also considered a medicinal plant. The herb raw material is also bird cherry bark obtained from young twigs, together with leaf buds. However, this is limited information on the use of bird cherry. At pre-sent, preparations made of both fruit and leaves or bark of this plant have not found wide application as food ingredients. The effects of the ingredients they contain are not fully known. There is also no unambiguous information about benefi-cial compounds. Due to the extent of bird cherry occurrence in Polish forests, parks, meadows and gardens, and its insignificant use in industry, it is reasonable to indicate and direct the development of not only fruit, but also leaves and black cherry bark indicating their functional activities.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies