Tytuł pozycji:
Zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych
- Tytuł:
-
Zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych
Fat and fatty acids content in chocolate products
- Autorzy:
-
Tarkowski, A.
Nowak, M.
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 2
0035-7715
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszych badań było porównanie zawartości tłuszczu surowego i wybranych kwasów tłuszczowych w wyrobach
czekoladowych. Do badań użyto 15 wyrobów czekoladowych, podzielonych na 3 grupy – trufle, czekoladki oraz praliny.
Zawartość tłuszczu surowego oznaczono w automatycznym aparacie Soxhleta. Zawartość kwasów nasyconych i nienasyconych
oznaczono metodą chromatografii gazowej. Najwyższą, podobną zawartość tłuszczu, średnio 25,1%, stwierdzono
w czekoladkach i pralinach. Suma kwasów nasyconych w tłuszczu badanych grup wyrobów czekoladowych przekraczała
52%, za wyjątkiem trufli i czekoladek z orzechami. Zawartość PUFA była podobna we wszystkich grupach wyrobów czekoladowych.
Kwasy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy dominowały w tłuszczu badanych wyrobów czekoladowych.
Zawartość kwasów oleinowego i linolowego była wyższa w produktach czekoladowych z dodatkiem orzechów.
The aim of this study was the comparison of fat and fatty acids content in chocolate products. Fifteen chocolate products
divided into 3 groups – truffles, chocolates candy and chocolates cream were used in the investigations. Crude fat content
in the chocolates products was determined on Soxhlet automatic apparatus. The saturated and unsaturated fatty acids were
determined using gas chromatographic method. The highest content of fat, average 25.1%, was found in candy and cream
chocolates. Saturated fatty acids in fat of investigated groups of chocolate products comprised above 52%, except truffles
and chocolates candy with nuts. PUFA content was similar in the all chocolate product groups. Palmitic, stearic, oleic
and linoleic acids dominated in the examined chocolate products. Oleic and linoleic acids content was higher in chocolate
products with nuts.