Wprowadzenie. Węglowodany spożywane wraz z codzienną dietą są przyczyną występowania wahań w stężeniu glukozy
we krwi, określanych jako efekt glikemiczny. Zawartość glukozy we krwi wzrasta po spożyciu każdego posiłku i zazwyczaj
osiąga maksimum po upływie 20-30 minut od spożycia pokarmu, a następnie stopniowo obniża się, aby po 1-2 godzinach
powrócić do stężenia na czczo. Schemat ten jednak wykazuje pewne indywidualne zróżnicowanie. Znajomość wartości IG
wraz z informacją o ich składzie i zawartości składników pokarmowych jest ważna w aspekcie poznania wpływu węglowodanów
na stan zdrowia.
Cel badań. Wyznaczenie indeksów glikemicznych (IG) i obliczenie wartości ładunków glikemicznych (ŁG) płatków
zbożowych spożywanych z mlekiem (kuleczki czekoladowe nesquik, cheerios wielozbożowy, musli tropical, płatki fitness
chocolate, płatki owsiane zwykłe i owsiane błyskawiczne, płatki corn flakes) oraz zbadanie zależności wartości IG od płci.
Materiał i metoda. W badaniu brało udział 67 zdrowych ochotników: 42 kobiety i 25 mężczyzn. Średni wiek uczestników
wynosił 23,1±1,0 lat, średni wskaźnik BMI - 22,4±3,1 kg/m2. Płatki zbożowe z mlekiem podawane były w ilości dostarczającej
50 g przyswajalnych węglowodanów. Produkt referencyjny stanowił roztwór wodny (250 ml), zawierający 50 g
glukozy. W godzinach rannych 7-krotnie pobierano uczestnikom krew włośniczkową z opuszka palca: na czczo oraz po
upływie 15, 30, 45, 60, 90 i 120 minut po rozpoczęciu spożywania posiłku.
Wyniki. Dla ogółu badanych osób wyznaczono średnie wartości indeksów i ładunków glikemicznych zup mlecznych, które
wynosiły odpowiednio: 48,6 i 25,5 – z kuleczkami czekoladowymi nesquik, 67,5 i 36,1 – z płatkami cheerios wielozbożowymi,
58,8 i 31,9 – z musli tropical, 66,7 i 34,9 – z płatkami fitness chocolate, 42,5 i 23,4 - z płatkami owsianymi zwykłymi,
54,0 i 29,5 - z płatkami owsianymi błyskawicznymi oraz 54,4 i 27,9 – z płatkami corn flakes.
Wnioski. Uzyskane wyniki pozwoliły zakwalifikować posiłki do grupy o niskim i średnim IG. Wykazano istotną statystycznie
korelację wartości indeksu glikemicznego i płci badanych.
Background. Carbohydrates consumed with the daily diet are the cause of fluctuations in the concentrations of glucose in
the blood, known as the glycemic effect. Glucose content in blood after eating any meal, and usually reaches its maximum
after 20-30 min after ingestion of food and then gradually decreases to 1-2 hours to return to fasting levels. Knowing the
GI along with information on their composition and nutrient content is important in terms of knowing the effect of carbohydrates
on health.
Objective. The glycemic indexes (GI) and the calculate values of the glycemic loads (GL) of the corn flakes eaten with
milk (nesquik chocolate balls, cheerios, muesli tropical, fitness chocolate, oatmeal and instant flakes, corn flakes) were
investigated. The relationship between IG and sex was calculated and examined.
Material and method. 67 young, healthy volunteers: 42 women and 25 men participated in the study. The average age
of the participants was between 23.1±1.0 years, mean BMI- 22.4±3.1 kg/m2. Cereal with milk were given in 50 grams of
digestible carbohydrates. The reference product was a solution in water (250 ml) containing 50 g glucose. In the morning,
7 times the blood was calleced – on an empty stomach and 15, 30, 45, 60, 90 and 120 minutes after eating. Results. An average value GI and GL were calculated (for women and men), which were respectively: 48,6 and 25,5 – the
milk soup with nesquik chocolate balls, 67,5 and 36,1 – the milk soup with cheerios, 58,8 and 31,9 – the milk soup with
muesli tropical, 66,7 and 34,9 – the milk soup with fitness chocolate, 42,5 and 23,4 – the milk soup with oatmeal flakes,
54,0 and 29,5 – the milk soup with oatmeal instant flakes, 54,4 i 27,9 – the milk soup with corn flakes.
Conclusions. The results allowed the meal for the meals of low and medium GI. Showed statistically significant correlation
between the glycemic index and gender of respondents.