Tytuł pozycji:
Zwyczaje żywieniowe studentek UMB w zależności od sytuacji ekonomiczno-społecznej
- Tytuł:
-
Zwyczaje żywieniowe studentek UMB w zależności od sytuacji ekonomiczno-społecznej
Nutritional habits of female students of the Medical University of Bialystok depending on the socioeconomic situation
- Autorzy:
-
Stefanska, E.
Ostrowska, L.
Radziejewska, I.
Kardasz, M.
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2011, 62, 1
0035-7715
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentek UMB w zależności od posiadanej sytuacji
ekonomiczno-społecznej (SES). Badaniami objęto 251 studentek (18% posiadało sytuację ekonomiczno-społeczną dobrą,
56,5% przeciętną, a 25,5% złą). Niezależnie od sytuacji ekonomiczno-społecznej studentki najczęściej wybierały 4 - posiłkowy
model żywienia. Do posiłków najczęściej pomijanych w jadłospisie należały drugie śniadanie i podwieczorek. Sytuacja
ekonomiczno-społeczna nie była czynnikiem istotnie różnicującym częstotliwość spożycia wybranych grup produktów
spożywczych. Sposób żywienia badanych studentek cechował się niską częstotliwością spożycia m. in. pieczywa razowego,
kasz gruboziarnistych, mleka i jego przetworów, ryb, surowych warzyw i owoców.
The aim of the study was the estimation of the selected nutritional habits of female students of the Medical University
of Bialystok related to the socio-economic situation of families (SES). The investigation included 251 female students (18%
of a higher SES, 56.5% students of an average SES and 25.5% students of a lower SES). The highest percentage of female
students consumed four meals a day independently on the socio-economic status. Lunch and afternoon snack were the most
frequently omitted meals. The socio-economic situation of families did not differ significantly the consumption frequency
of selected groups of food products among the studied students. The diets analysed in this study were characterized by low
intake of whole meal bread, coarse-grained barley, milk and dairy products, fish, raw vegetables and fruit.