Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Young farmers sustainability perspective in Hungary

Tytuł:
Young farmers sustainability perspective in Hungary
Perspektywa zrównoważonego rozwoju młodych rolników na Węgrzech
Autorzy:
Koszegi, I.R.
Tematy:
young farmer
farmer
sustainability
perspective
agriculture
Hungary
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 5
1508-3535
2450-7296
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the European Union, the proportion of people employed in agriculture is continuously decreasing. In Poland, nearly 15% of the actively employed population work in the sectors of agriculture, forestry and fishery, which is well above the European average of around 5%. This ratio is 5.1% in Hungary. Besides the decrease of the percentage of people employed in agriculture, a low proportion of young farmers can also be observed. In order to ensure alignment with the strategy Europe 2020: smart, sustainable and inclusive growth, the pillar of rural development of the Common Agricultural Policy will be based on six priorities in the fields of agriculture, forestry and food processing. Apart from achieving these goals, young agricultural producers will be performing a prominent role as the engagement of young people in the agrarian sector is indispensable for the future of the sector. In my study, I examined the various reasons why young agricultural producers had started agricultural activities, and to what extent they consider it their key task to make agriculture sustainable and to protect the land and their environment.

Celem badań było określenie różnych przyczyn, dla których młodzi producenci rolni rozpoczęli działaność rolną i w jakim stopniu uważają oni za swoje główne zadanie wprowadzanie rolnictwa zrównoważonego oraz ochronę ziemi i jej otoczenia. W Unii Europejskiej liczba zatrudnionych w sektorze rolnym nieprzerwanie maleje. W Polsce prawie 15% aktywnie zatrudnionej populacji pracuje w sektorze rolnym, leśnym i w rybołówstwie. Odsetek ten jest znacznie wyższy od średniej europejskiej, która wynosi około 5%, a na Węgrzech 5.1%. Poza zmniejszaniem się udziału ludzi zatrudnionych w sektorze rolnym, obserwuje się również niski odsetek młodych rolników. W celu zapewnienia wyrównania tego procesu filar rozwoju rolnego wspólnej polityki rolnej UE – strategia „Europa 2020: Inteligentny, zrównoważony wzrost sprzyjający włączeniu społecznemu”, będzie oparty na sześciu priorytetach w obszarach agrokultury, leśnictwa i przetwarzania żywności. Młodzi producenci rolni będą odgrywali ogromną rolę, gdyż ich zaangażowanie w sektor rolny jest konieczne dla przyszłości tego sektora. Correspondence address

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies