Tytuł pozycji:
Substytucja czynników produkcji jako źródło przewagi konkurencyjnej w gospodarstwach specjalistycznych
- Tytuł:
-
Substytucja czynników produkcji jako źródło przewagi konkurencyjnej w gospodarstwach specjalistycznych
Substitution of production factors as a source of competitive advantage in specialised farms
- Autorzy:
-
Kubik, R.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 6
1508-3535
2450-7296
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania była ocena substytucji czynników wytwórczych i jej wpływu na kształtowanie
się kosztów całkowitych produkcji w gospodarstwach towarowych specjalizujących się w produkcji
mleka. Metodą badawczą była funkcja produkcji typu Cobba-Douglasa. Zaprezentowano wysokość kosztu
techniki wytwórczej oraz wartość krańcowej stopy substytucji pracy ludzkiej kapitałem w zależności od
wielkości nakładów pracy. Wykazano, że substytucja czynników produkcji przyczynia się do obniżenia
kosztów produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka, dzięki czemu mogą one
uzyskać przewagę konkurencyjną.
The aim of the study was to evaluate the substitution of production factors and its impact on the total
cost of production in the commercial farms specializing in milk production. The research method was the
production function Cobb-Douglas. The value of the Marginal Rate of Substitution of capital for labour
and amount of the total costs were presented, depending on the level of the labour input. It has been shown
that substitution of production factors contribute to the reduction of production costs on farms specializing
in milk production, allowing them achieve competitive advantage.