Tytuł pozycji:
Rola współczesnych technologii informacyjnych w zarządzaniu działalnością logistyczną w polskim sektorze produkcji żywności
- Tytuł:
-
Rola współczesnych technologii informacyjnych w zarządzaniu działalnością logistyczną w polskim sektorze produkcji żywności
The role of modern information technologies in logistic activity management in Polish food production sector
- Autorzy:
-
Jalowiecki, P.
Olejniczak, M.
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2013, 15, 4
1508-3535
2450-7296
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dotyczących oceny wpływu jakości wspomagania informatycznego w przedsiębiorstwach
produkujących żywność na pozycję w branży pod kątem różnych obszarów działalności logistycznej.
Dane źródłowe pochodziły z ankiet, na które odpowiedziało 511 przedsiębiorstw. W badaniach uwzględniono cztery
kategorie wielkości zatrudnienia w przedsiębiorstwach oraz sześć branż ich funkcjonowania: mięsną, owocowo-
-warzywną, mleczarską, zbożowo-skrobiową, piekarską oraz wyrobów spożywczych. Wyniki badań wskazują na
istnienie zależności, zgodnie z którą wyższa jakość wspomagania informatycznego przekłada się na lepszą pozycję
rynkową, niemniej zróżnicowanie było duże, zarówno w grupach pod względem wielkości zatrudnienia, jak i
pomiędzy badanymi branżami. W odniesieniu do gospodarki magazynowej oraz logistyki zwrotnej i opakowań
stwierdzono prawidłowość, zgodnie z którą wspomniana zależność jest silniejsza w wyższych kategoriach zatrudnienia.
Ze względu na podział branżowy zależność ta jest najsilniejsza w branży mięsnej i zbożowo-skrobiowej.
At work shows the results of studies on the assessment of the impact of computer-aided quality in
enterprises producing food industry position for different areas of logistics activities. The source data came
from questionnaires, which responded 511 enterprises. In the study includes four size categories of employment
in enterprises and six lines of their operation: meat industry, fruit and vegetables sector, dairy industry,
grain industry, bakery industry and food products. A selection of these industries was caused by the desire
to ensure in all tested categories of businesses responding to the survey. Test results indicate the existence
of dependency, according to which the higher quality it support translates to a better market position, but
differentiation is quite large in both employment size groups, and between examinees industries. With regard
to inventory management and logistics return and stated that, in accordance with which this dependency is
growing stronger in the higher categories of employment. Taking into account the distribution of the industry,
this relationship is the strongest in the meat and grain industry.