Tytuł pozycji:
Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części Polski
- Tytuł:
-
Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części Polski
Economic efficiency of soybeans and rapeseed in the western part of Poland
- Autorzy:
-
Kania, J.
Zajac, T.
Sliwa, J.
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2016, 18, 3
1508-3535
2450-7296
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano analizy ekonomicznej uprawy soi i rzepaku w trzech zootechnicznych zakładach doświadczalnych
położonych w zachodnim, ciepłym pasie Polski. Badaniami objęto dwa różniące się okresy
wegetacyjne: rok 2014 z względnie dużymi opadami atmosferycznymi oraz rok 2015 charakteryzujący się
niedoborem wody. Uzyskano zróżnicowany poziom plonowania soi w badanych zakładach, przy czym był on
zdecydowanie niższy w roku 2015, co przełożyło się na obniżenie relatywnie wysokiej dochodowości uprawy
soi względem rzepaku ozimego. Niska konkurencyjność soi w stosunku do rzepaku w okresie niedoboru wody
w okresie wegetacyjnym, może być uzasadniona możliwością wykorzystania soi jako rośliny wiążącej azot
oraz stanowiącej użytek proekologiczny, będący elementem zazielenienia w ramach wspólnej polityki rolnej.
The study analyzes the economic cultivation of soybean and winter rapeseed in three animal experimental
farms, located in the western and warmer belt of Poland. The study involved two different growing seasons,
that is 2014 with relatively high rainfall and 2015, characterized by water shortages. Achieved varying
levels of yielding of soybean in the studied farms where it was significantly lower in 2015, which resulted
in a decrease in the relatively high income and profitability of cultivation of soybean against rapeseed. Low
competitiveness of soybeans in relation to rapeseed in the period of shortages of water during the growing
season, can be justified by the possibility of using soybean as the crops binding nitrogen and constituting
the ecological focus area, which is a part of greening of CAP.