Tytuł pozycji:
Regionalne aspekty aktywności innowacyjnej przemysłu spożywczego
- Tytuł:
-
Regionalne aspekty aktywności innowacyjnej przemysłu spożywczego
Regional aspects of innovation activities of the food industry
- Autorzy:
-
Grzybowska, B.
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2011, 13, 2
1508-3535
2450-7296
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w poszczególnych województwach w kraju jest zróżnicowana. Pozycję lidera w rankingu zajmuje Mazowsze. Spośród wszystkich województw w kraju dysponuje najwyższymi możliwościami tworzenia innowacji i jednocześnie ma posiada najwyższą pozycję innowacyjną. Stosunkowo wysoką innowacyjność reprezentują także woj. podlaskie i zachodniopomorskie. Najniższą lokatę w zestawieniu regionów zajmuje woj. łódzkie. Syntetyczny wskaźnik innowacyjności branży spożywczej w tym województwie osiągnął najniższy poziom.
Innovation of food industry enterprises in different provinces in the country is varied. Leadership position in the ranking has Mazowsze. Among all the provinces in the country it has the highest potential to create innovation andalso has the highest position in innovation. The relatively high innovative are Podlaskie and Zachodniopomorskie provinces. The lowest place in the statement has Łódzkie province. Innovation index of food industry in this region reached the lowest level.