Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Consumer awareness of regional products - selected research results

Tytuł:
Consumer awareness of regional products - selected research results
Świadomość konsumentów na temat produktów regionalnych - wybrane wyniki badań
Autorzy:
Minta, S.
Tabska-Hus, B.
Kapala, A.
Tematy:
consumer awareness
regional product
food market
Polish population
Data publikacji:
2014
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Źródło:
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu; 2014, 16, 4
1508-3535
2450-7296
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was based on field research. The main goal of the work was to determine the level of consumer awareness of regional products and to examine the statistical relationship between the age and education level of respondents and their declaration of purchasing this type of product. Data collection was performed in Sudeten districts, because the described study was part of a research project concerning the introduction of a new regional product „Sudeten Beef” into this area. The study was conducted in 2012 using direct interviews with 219 respondents. On the basis of the investigation it could be said that the surveyed respondents had little awareness of regional products. The statistical analysis confirmed a weak correlation between age and level of education and declarations of purchasing regional products. This study is of a preliminary character and the results are not representative of the whole Polish population, but they should be regarded as a good starting point for further in-depth research.

Celem pracy było określenie stopnia świadomości konsumentów na temat produktów regionalnych oraz zbadanie statystycznej zależności między wiekiem oraz poziomem edukacji respondentów a ich deklaracjami zakupów tego typu produktów. Wykorzystano źródła pierwotne uzyskane podczas badań terenowych. Dane zebrano z terenu powiatów sudeckich, ponieważ stanowiło to część projektu badawczego dotyczącego możliwości wprowadzenia na tym terenie nowego produktu regionalnego „Wołowina Sudecka”. Badania wykonano w 2012 roku z użyciem metody wywiadu bezpośredniego. Respondentami było 219 osób dobranych w sposób przypadkowy (mieszkańcy i turyści przebywający na badanym obszarze). Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że poziom świadomości dotyczącej produktów regionalnych wśród zapytanych konsumentów był niski. Analiza statystyczna potwierdziła słabą zależność pomiędzy wiekiem i poziomem wykształcenia a deklaracjami zakupów produktów regionalnych. Większe zainteresowanie zakupami tych produktów wystąpiło w grupie osób starszych niż 25 lat, oraz z wykształceniem średnim lub wyższym. Przeprowadzone badania miały wstępny charakter i ich wyniki nie są reprezentatywne dla ogólnopolskiej populacji, ale należy je traktować jako punkt wyjścia do dalszych badań.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies