Tytuł pozycji:
Wpływ podawania lochom preparatu ziołowego na wyniki odchowu prosiąt
Celem pracy było określenie wpływu podawania lochom preparatu ziołowego na jakość produkowanego
mleka i wyniki odchowu potomstwa. Badaniami objęto 16 loch, w tym 8 w grupie
doświadczalnej (D) i 8 w grupie kontrolnej (K), oraz 165 pochodzących od nich prosiąt.
Na dwa dni przed porodem lochom D podano ekstrakt ziołowy Payapro w dawce 15 g/sztukę/
dzień. Jego stosowanie utrzymano w kolejnych dniach; łącznie preparat podawano przez 14
dni. Lochy K nie otrzymywały preparatu. Kontrolowano liczebność miotu, tempo wzrostu i
upadki prosiąt. Od loch pobrano próby mleka, w celu określenia jego jakości i stanu gruczołu
sutkowego. Nie potwierdzono wpływu dodatku Payapro na wzrost i zdrowie prosiąt. Skład
chemiczny mleka loch różnił się nieznacznie; w grupie D, w porównaniu do K, zawartość
białka, tłuszczu i laktozy była większa, odpowiednio o: 0,41%, 0,36% i 0,38%. W mleku loch
K, w porównaniu do D, stwierdzono o 50,7% większą liczbę komórek somatycznych (LKS),
co wskazuje na pozytywną tendencję w zakresie oddziaływania dodatku ekstraktu ziołowego
na zdrowotność gruczołu sutkowego samic.
The aim of this study was to determine the influence of adding the herbal feed additive Payapro to
the sows’ diet on the quality of produced milk and the rearing of the offspring. For the study 16 sows:
8 – experimental (E) group , 8 – control (C) group, and 165 piglets have been selected. From the second
day before parturition, the experimental sows were given 15 g of the Payapro additive per day for the
next 14 days. The control sows were not given any feed additive. Litter size, body weight and mortality
have been controlled. Milk samples have been collected in order to check their quality and to assess
the mammary gland. The influence of using Payapro additive on the growth and health condition of
piglets has not been found. The chemical composition of milk, however, varied between the groups: in
group E vs. C the protein, fat and lactose content was higher by 0.41%, 0.36% and 0.38%, respectively
(differences statistically insignificant). In the milk of sows from group C vs. E the somatic cell count
(SCC) has been found higher by 50.7%. This suggests a positive effect of the herbal additive on the
mammary gland of sows.