Tytuł pozycji:
Wpływ drożdży Saccharomyces cerevisiae na wzrost i fermentację in vitro Selenomonas ruminantium i Megasphaera elsdenii
Poprawa wykorzystania mleczanów przez Selenomonas ruminantium i Megasphaera elsdenii może być pomocna w zmniejszaniu problemów związanych z kwasicą żwacza. Celem badań było określenie wpływu żywych kultur drożdży (SC) i produktów ich fermentacji (SCFP) na wzrost i przebieg fermentacji w warunkach in vitro bakterii laktolitycznych S. ruminantium (ATCC 19205) i M. elsdenii (ATCC 25940). Hodowle były prowadzone przez 6, 12, 24 i 48 godzin w warunkach beztlenowych na podłożu referencyjnym wzrostowym z żywymi kulturami drożdży (SC) lub produktami fermentacji drożdży (SCFP) oraz na podłożu bez dodatku (CON). Nie wykazano wpływu obu rodzajów drożdży (SC i SCFP) na wzrost S. ruminantium po 6, 12 i 24 godzinach inkubacji, jednak żywe kultury drożdży (SC) zwiększyły wzrost tej bakterii po 48 godzinach inkubacji (P≤0,05). Produkty fermentacji drożdży zmniejszyły pH i zwiększyły syntezę mleczanów przez S. ruminantium. Żywe kultury drożdży zwiększyły liczbę bakterii M. elsdenii po 12 i 24 godzinach, a produkty fermentacji po 48 godzinach inkubacji (P≤0,05). Żywe kultury Saccharomyces cerevisiae zredukowały koncentrację lotnych kwasów tłuszczowych po 24 i 48 godzinach inkubacji, a kapronian był dominującym produktem fermentacji M. elsdenii. Dodatek żywych kultur Saccharomyces cerevisiae może poprawiać mikrobiologiczny rozkład włókna w żwaczu poprzez utrzymywanie optymalnego pH.
Stimulation of lactate utilization by Selenomonas ruminantium and Megasphaera elsdenii may help
in reducing problems associated with rumen acidosis. The objective of this study was to determine the
effect of a Saccharomyces cerevisiae live culture and Saccharomyces cerevisiae fermentation products
on in vitro growth and fermentation of lactate-utilizing ruminal bacteria, S. ruminantium (ATCC
19205) and M. elsdenii (ATCC 25940). The cultures were run for 0, 6, 12, 24 and 48 h under anaerobic
conditions on a growth medium supplemented with a yeast live culture (SC) or with yeast fermentation
products (SCFP) and, as reference, on the same medium without supplementation (CON). Neither SC
nor SCFP had a significant effect on the growth of S. ruminantium after 6, 12 and 24 h of incubation,
but the live yeast culture significantly (P≤0.05) improved the growth of these bacteria after 48 h of
incubation. The yeast fermentation products significantly (P≤0.05) decreased pH and increased lactate
synthesis by S. ruminantium. The Saccharomyces cerevisiae live culture significantly improved the
growth of M. elsdenii after 12 and 24 h of incubation, and the S. cerevisiae fermentation products
increased its growth after 48 h. The After 24 and 48 h of incubation the Saccharomyces cerevisiae
live culture reduced the concentration of total volatile fatty acids (VFA), while caproate was the main
product of in vitro fermentation of M. elsdenii (P≤0.05). Saccharomyces cerevisiae live cultures may
improve microbial fibre fermentation in the rumen by maintaining optimal pH conditions.