Tytuł pozycji:
Wpływ przedłużenia laktacji na poziom i przyczyny brakowania krów
- Tytuł:
-
Wpływ przedłużenia laktacji na poziom i przyczyny brakowania krów
Effect of extended lactation on culling levels and reasons for culling cows
- Autorzy:
-
Sawa, A.
Neja, W
Bogucki, M.
Jankowska, M.
- Data publikacji:
-
2012
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2012, 08, 4
1733-7305
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była analiza wpływu przedłużenia laktacji krów na poziom brakowania, z
uwzględnieniem przyczyn według SYMLEK. Analizowano użytkowość mleczną i przyczyny
brakowania 22 906 krów czarno-białych doskonalonych rasą holsztyńsko-fryzyjską, należących
do populacji aktywnej na Pomorzu i Kujawach, które wycieliły się po raz pierwszy w
2000 i 2001 roku i były użytkowane lub wybrakowane do 2008 roku. Przedłużenie laktacji
ponad 305-dniowy standard skutkowało: 2-krotnym wzrostem udziału krów wybrakowanych
z powodu jałowości i chorób układu rozrodczego, 3-krotnym spadkiem udziału krów
wybrakowanych z powodu chorób wymienia, tendencją do spadku udziału krów sprzedanych
do dalszego chowu, wybrakowanych z powodu niskiej mleczności, chorób i starości.
The aim of the study was to analyze the effect of lactation extension in cows on culling levels,
including the reasons for culling according to the SYMLEK system. Analysis included milk
performance and culling levels in 22906 Black-and-White cows improved with the Holstein-Friesian
breed. The cows belonged to the active population in Pomerania and Kujawy, first calved in 2000 and
2001, and were used or culled until 2008. Prolongation of the lactation period beyond the standard 305
days resulted in a two-fold increase in the proportion of cows culled for infertility and reproductive
disorders, a three-fold decrease in the proportion of cows culled for udder diseases, and a downward
tendency for the proportion of cows sold for further breeding, which were culled for low milk yield,
disease and old age.