Tytuł pozycji:
Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów
- Tytuł:
-
Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów
Nutritive and health-promoting value of mushrooms
- Autorzy:
-
Siwulski, M.
Sobieralski, K.
Sas-Golak, I.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2014, 21, 1
1425-6959
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wartość odżywcza grzybów wynika z zawartości w nich białek o dużej przyswajalności, polisacharydów,
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych oraz witamin.
Wiele gatunków uprawnych oraz dziko rosnących wykazuje również właściwości prozdrowotne. Związane
są one z obecnością składników bioaktywnych, głównie polisacharydów, triterpenoidów oraz związków
fenolowych. Udokumentowano działanie immunostymulujące, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne,
przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwalergiczne różnych gatunków
grzybów. Substancje pozyskiwane z grzybów mają również zdolność obniżania poziomu cholesterolu
i triacylogliceroli we krwi, normalizują ciśnienie, a także działają ochronnie na wątrobę. Obecnie grzyby
uznawane są za żywność funkcjonalną. Pozytywny wpływ na zdrowie można uzyskać poprzez bezpośrednie
spożywanie owocników lub stosowanie suplementów diety w postaci preparatów zawierających ekstrakty
grzybowe.
Health-promoting value of mushrooms is the effect of readily available proteins, carbohydrates, essential
unsaturated fatty acids, as well as minerals and vitamins contained in them. Many cultivated and wildgrowing
species also exhibit salutogenic properties. They are to be attributed to the presence of bioactive
substances, mainly polysaccharides, triterpenoids, and phenolic compounds. The immunostimulatory,
antibacterial, antiviral, anti-inflammatory, anticarcinogenic, antidiabetic, and antiallergenic actions were
documented for different mushroom species. Substances obtained from fungi are also capable of reducing
blood cholesterol and triglyceride levels, they normalise blood pressure and protect the liver. At present,
mushrooms are considered to be functional food. Beneficial health effects may be achieved through the
direct consumption of fruiting bodies or the use of dietary supplements in the form of ready-to-use preparations
containing mushroom extracts.