Tytuł pozycji:
Podstawowy skład chemiczny wybranych odmian owsa siewnego
Celem badań było określenie zawartości składników odżywczych w pełnym ziarnie, plewce, bielmie
i otrębach różnych odmian owsa siewnego. Oceną objęto zawartość: suchej masy, białka, tłuszczu, włókna
pokarmowego, węglowodanów ogółem oraz związków mineralnych w postaci popiołu. Podstawowy skład
chemiczny materiału badawczego oznaczono metodami standardowymi AOAC. Wyniki otrzymanych
badań pozwalają na stwierdzenie, że zarówno pełne ziarno, jak i otręby są dobrym źródłem białka w badanych
odmianach owsa. Stwierdzono, że tłuszcz jest równomiernie rozmieszczony w ziarniaku, podobne
zawartości tego składnika wykazano zarówno w pełnym ziarnie, bielmie, jak i w otrębach. Najlepszym
źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego, a także związków mineralnych jest plewka.
The objective of the investigation study was to determine the content of nutrient components in the
whole grain, husk, endosperm, and bran in different cultivars of oats. The content of dry mass, protein, fat,
dietary fibre, total carbohydrates, and mineral compounds in the form of ash were measured. The basic
chemical composition of the research material was determined using the AOAC standard methods. The
investigation results received permit to state that both the whole grain and endosperm are a good source of
the protein in the oat cultivars investigated. It was also found that the fat was regularly distributed in the
caryopsis, and the similar contents of this component were found both in the whole grain, endosperm, and
in the bran. The husk is the best source of carbohydrates, dietary fibre, and mineral components.