Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of fertilization and variety on the beta-glucan content in the grain of oats

Tytuł:
Effect of fertilization and variety on the beta-glucan content in the grain of oats
Autorzy:
Dvoncova, D.
Havrlentova, M.
Hlinkova, A.
Hozlar, P.
Tematy:
Avenuda variety
Detvan variety
beta-glucan
beta-glucan content
fertilization
nitrogen
nitrogen fertilization
oat
plant cultivation
plant variation
selenium
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2010, 17, 3; p.108-116,fig.,ref.
1425-6959
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The object of the study was to investigate the influence fertilization on the β-glucan content of the common oats varieties (Vendelin, Zvolen) and the naked oats varieties (Detvan, Avenuda). The trial was established in the years 2007 and 2008 in the potato growing area in the centre of Slovakia in VígľašPstruša. The field treatments were realized in natural conditions without irrigation with four variants of fertilization. Nitrogen fertilization was applied before sowing and foliar application of selenium together with nitrogen was done in the growth phase at the end of stooling (BBCH 29). The amount of β-glucan in the samples was determined by using the β-glucan assay kit (Megazyme, Ldt. Ireland). The total average of β-glucan content in the experiment was 4.08 %. The naked oats varieties reached higher content of β-glucan, when we compare it with the common oats. The variety Avenuda reached highest of β-glucan content (5.20 %). The nitrogen fertilization together with selenium fertilization statistically significantly increased the content of this polysaccharides. The influence of a particular year was statistically significant in β-glucan content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies