Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena przydatności szczepów drożdży wyizolowanych z kefirów do syntezy polimerów zewnątrzkomórkowych

Tytuł:
Ocena przydatności szczepów drożdży wyizolowanych z kefirów do syntezy polimerów zewnątrzkomórkowych
Evaluate the ability of the yeast strains isolated from kefir for the synthesis of extracellular polymers
Autorzy:
Gientka, I.
Madejska, A.
Tematy:
drozdze
szczepy drozdzy
kefir
izolacja
identyfikacja
przydatnosc do syntezy
polimery zewnatrzkomorkowe
synteza
yeast
yeast strain
strain isolation
strain identification
extracellular polymer
synthesis
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2013, 574
0084-5477
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy było scharakteryzowanie zdolności do wytwarzania polimerów zewnątrzkomórkowych przez szczepy drożdży kefirowych. Zakres pracy obejmował izolację szczepów drożdży z kefirów, ich identyfikację, badanie ilości wytworzonych EPS i analizę morfologii komórek w czasie 48-godzinnej hodowli wytrząsanych w podłożach YPD oraz YM. Wyizolowano 11 różnych szczepów, wśród których zidentyfikowano: 2 szczepy Candida guilliermondii oraz Candida famata, Candida kefyr, Candida inconspicua, Cryptococcus humicolus, Cryptococcus albidus, Kluyveromyces lactis, Saccharomyces cerevisiae oraz Geotrichum penicillatum. Wszystkie badane drożdże wytworzyły polimery zewnątrzkomórkowe, a ich zawartość w płynach pohodowlanych zależała od rodzaju szczepu i podłoża. Najwięcej polimerów, około 1200 mg w jednym dm3 podłoża YPD, oznaczono po hodowli szczepów Geotrichium penicillatum, Saccharomyces cerevisiae oraz szczepu nr 11. Skład podłoża YM niekorzystnie wpływał na syntezę EPS, ale jednocześnie był przyczyną zwiększonego plonu biomasy wszystkich badanych szczepów. W podłożu YPD uzyskano większą wartość EPS w przeliczeniu na 1 g s.s. biomasy.

The aim of this study was to characterize the ability to produce extracellular polymers by strains of yeast kefi r. The work included the isolation of yeasts from kefi r, their identifi cation, examination of the amounts of EPS and analysis of cell morphology during 48 h shake culture in YPD and YM medias. It was isolated 11 different strains and identifi ed: two strains of Candida guilliermondii and Candida famata, Candida kefyr, Candida inconspicua, Cryptococcus humicolus, Cryptococcus albidus, Kluyveromyces lactis, Saccharomyces cerevisiae and Geotrichum penicillatum. All tested strains produced extracellular polysaccharides and their contents after incubation depend on the type of strain and substrate. About 1200 mg exopolymers in one dm3 of YPD medium were determined after cultivation of strains of Geotrichium penicillatum, Saccharomyces cerevisiae and strain no. 11. The composition of the substrate YM adversely affect the synthesis of EPS but also increased the biomass yield of all the tested strains. Compare to YM medium from 1 g d.m. biomass on YPD medium was more exopolymers obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies