Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie cech morfologicznych wybranych obiektów pomidora

Tytuł:
Zróżnicowanie cech morfologicznych wybranych obiektów pomidora
Variability of morphological traits of selected tomato accessions
Autorzy:
Kotlinska, T.
Horodecka, E.
Tkacz, K.
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 1
0084-5477
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kolekcja zasobów genowych z rodzaju Lycopersicon obejmuje 947 obiektów. W kolekcji roboczej jest prowadzona ocena cech ilościowych i jakościowych obiektów pomidora z banku genów. Każdego roku wybrana liczba obiektów jest waloryzowana pod względem 42 cech morfologicznych i użytkowych, zgodnie z klasyfikatorem cech IPGRI. Badane cechy obejmują 10 cech dotyczących rośliny i 32 cechy owoców. Zaprezentowano wyniki dotyczące 25 wybranych obiektów pomidora pochodzących z: Bułgarii, Czech, Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji, USA i Polski. Oceniano między innymi takie cechy owoców jak: wielkość, kształt, twardość, barwę owoców, intensywność zielonej piętki, żebrowanie, łatwość usuwania szypułki, przekrój owocu, grubość perykarpu, liczbę komór nasiennych, obecność pustych przestrzeni, jak również typ wzrostu i wrażliwość na choroby. Badane obiekty charakteryzowały się dużą zmiennością badanych cech. Poszczególne obiekty mogą być wykorzystane jako wartościowy materiał w hodowli nowych odmian do świeżej konsumpcji, jak i do przetwórstwa. Zasoby genowe pomidora pochodzące z różnych regionów, dostarczające unikalnych cech (cherry type, owoce o żółtym lub malinowym zabarwieniu, o sercowatym kształcie, rośliny karłowe zwarte, itp.), mogą poszerzać asortyment odmian dla amatorskiej produkcji. Zadaniem kolekcji jest zabezpieczenie przed zaginięciem zasobów genowych, jak również ma ona służyć jako źródło zmienności genetycznej. W oparciu o przeprowadzone obserwacje wybrano szereg obiektów do prac hodowlanych i innych badań (np. jako źródło wczesności, twardych owoców, owoce o grubym perykarpie, o intensywnej barwie zewnętrznej i wewnętrznej, tolerancji na Phytophtora infestans, itp.).

The Gene Bank collection of genotypes of Lycopersicon ssp. consists of 947 accessions. The working collection is maintained to estimate the quality and quantity characters of tomato genetic resources. Each year a selected number of tomato accessions from gene bank is characterised in regard to 42 morphological and economic traits according to IPGRI descriptor list. These traits include 10 traits of plants and 32 traits of fruits. The results of investigations obtained on 25 tomato accessions originating from Bulgaria, the Czech Republic, Great Britain, France, Russia, USA and Poland are presented. The following important characters of fruits the: size, shape, firmness, colour of fruit, intensity of greenback, ribbing, easiness of fruit to detach from the pedicel, fruit cross-sectional shape, thickness of pericarp, number of locules and also the growth type and susceptibility to diseases were described. The examined accessions are characterized by a great variation of qualitative and quantitative traits of tomato genetic resources. Numerous accessions can be used as a valuable material in the breeding of new cultivars for fresh market and processing. Genetic resources of tomato from various origins provide genotypes with unique, favourable, useful traits, which can enlarge the assortment of tomato cultivars (cherry type, yellow, heart shape fruits, dwarf compact plants etc.) for amateur production. The tomato collection is designated to preserve the germplasm against the disappearance, as well as, a rich source of genetic variability. On the basis of observations some of genotypes were chosen for breeding work and other research (i.e. source of earliness, of fruit firmness, thick pericarp, colour intensity, fleshy homogeneity, tolerance to Phytophtora infestans, etc.).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies