Tytuł pozycji:
Selekcja szczepów drożdży z rodzajów Candida oraz Cryptococcus w kierunku biosyntezy zewnątrzkomórkowych polimerów w podłożach z sacharozą
- Tytuł:
-
Selekcja szczepów drożdży z rodzajów Candida oraz Cryptococcus w kierunku biosyntezy zewnątrzkomórkowych polimerów w podłożach z sacharozą
Selection from Candida and Cryptococcus yeast strains the producer of extracellular polymers in medium containing sucrose
- Autorzy:
-
Gientka, I.
Kot, A.M.
Blazejak, S.
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2014, 577
0084-5477
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było wyselekcjonowanie najlepszego producenta zewnątrzkomórkowych
polimerów spośród wybranych szczepów drożdży z rodzajów Candida oraz
Cryptococcus. Hodowle prowadzono na wytrząsarce w temperaturze 28°C, w podłożach:
mineralnym – MS oraz zawierającym organiczne źródła azotu – YPS. Źródłem węgla była
sacharoza w stężeniu 5%. W trakcie hodowli oznaczano zawartość polimerów zewnątrzkomórkowych
metodą precypitacji z etanolem, pH oraz plon biomasy. W podłożach doświadczalnych
wszystkie szczepy wykazały zdolność wzrostu. Plon biomasy szczepów był istotnie
większy z podłoży YPS. Badane szczepy wytworzyły polimery zewnątrzkomórkowe,
przy czym ich zawartość zależała od szczepu, rodzaju podłoża oraz czasu hodowli. Wszystkie
szczepy wytworzyły więcej egzopolimerów w podłożu mineralnym i jednocześnie istotnie
obniżyły kwasowość czynną podłoża. Hodowle badanych drożdży w podłożu zawierającym
organiczne źródła azotu charakteryzowały się większym plonem biomasy, ale niską
zawartością EPS. Czas hodowli istotnie wpływał na ilość wytworzonych egzopolimerów.
Jako najlepszych producentów zewnątrzkomórkowych polimerów w podłożu z sacharozą
wyselekcjonowano dwa szczepy: Candida guilliermondii 1 oraz Candida famata.
Extracellular polymers produce yeasts from genera of Lipomyces, Pichia,
Candida, Cryptococcus, Rhodotorula and Sporobolomyces. Aqueous solutions of these
exopolymers are characterized by high viscosity and pseudoplasticity, which creates the
possibility of their use in the food, pharmaceutical or cosmetic industry. Some of extracellular
polysaccharides from Rhodotorula or Pichia yeast have an antioxidant, antivirus and
anticancer characteristics. In addition, extracellular mannans produced by R. glutinis can
be useful as an immunoreactive antigens in serological diagnostics. The aim of the study
was to select the best producer of extracellular polymers from yeast from Candida and
Cryptococcus yeast strains. The cultures were performed on a shaker appropriate at 200
rpm at 28°C. Two medias was used: mineral medium MS containing ammonium sulfate and
YPS containing peptone as sources of nitrogen. Sucrose at a concentration of 5% was the
carbon source in both media. During the incubation the content of the extracellular polymer
was determined by precipitation with ethanol, and the pH of the biomass yield. All strains
have been shown to the growth in the experimental media. The biomass yield of all strains
were signifi cantly higher in YPS medium. The presence of easily digestible organic source
of nitrogen in the form of peptone and vitamins as an yeast extract should be regarded as
the reason of the improved growth of the cells in YPS medium. Candida and Cryptococcus
strains produced extracellular polymers, wherein contents of exopolymers dependent on
the strain, the type of substrate and the time of culture. All strains produced signifi cantly
more exopolymers in mineral medium (from 0.038 to 1.64 g·dm–3 during 48 h) than in
medium with peptone (max. 0,976 g·dm–3). The maximum productivity of biomass in YPS
medium was 0.167 while in the MS medium 0.463. The productivity of the best producers
biomass was 3 and 4-fold higher in MS medium. The organic nitrogen sources should be
considered as unfavorable substrate to the synthesis of EPS. A signifi cant decrease of pH
during cultivation in the mineral medium was observed. Depending on the strain initial pH
value of 5.6 was reduced to 2.01–2.64. However, during the cultivation in a medium with
peptone and yeast extract, there was no strong acidifi cation of the environment. The best
producers of extracellular polymers were Candida guilliermondii 1 and Candida famata
strains. After 72 hours of culturing in one liter of mineral medium respectively produced
1.94 and 1.67 g of EPS.