Tytuł pozycji:
Ocena zmian barwy panieru pszennego w warunkach intensywnego oświetlenia standardowym światłem D65
Celem pracy było zbadanie wpływu działania stałego oświetlenia na dynamikę
zmian barwy panieru ekstrudowanego. Materiałem wykorzystywanym w badaniach
był rozdrobniony ekstrudat pszenny wyprodukowany na ekstruderze dwuślimakowym.
Zmiany parametrów barwy panieru opisywano zmiennymi L*, a*, b*. Do opracowywania
wyników badań wykorzystywano metodę statystyczną szeregów czasowych. Stwierdzono,
że rozdrobniony ekstrudat charakteryzował się dużą wrażliwością na działanie stałego
oświetlenia, szczególnie w pierwszych czterech dniach przebywania próbek w komorze
świetlnej. Najbardziej znaczące zmiany można było zaobserwować w przypadku współczynników
zamian barwy a* i b*. Współczynnik jasności L* był parametrem bardziej stabilnym
spośród analizowanych.
The aim of this study was to investigate the effect of operation of the fixed light
on the dynamics of changes in the color of extruded breadcrumbs. The material used in the
study were divided extrudate wheat – corn produced in the twin-screw extruder. Changes
in color parameters breadcrumbs reported variables L*, a*, b*. The development of the results
of the statistical method used in time series. It has been found that shredded extrudate
is characterized by high sensitivity to the continuous lighting, particularly in the fi rst four
days at illuminating the samples in the chamber. The most signifi cant changes were seen in
the case of coeffi cients instead of a* and b*. Coeffi cient of lightness L* a parameter of the
analyzed more stable.