Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Test jednoosiowego sciskania jako proba okreslenia przydatnosci odmian kukurydzy do procesu produkcji platkow

Tytuł:
Test jednoosiowego sciskania jako proba okreslenia przydatnosci odmian kukurydzy do procesu produkcji platkow
Autorzy:
Lysiak, G
Laskowski, J.
Melcion, J.P.
Tematy:
wytrzymalosc na sciskanie
kukurydza
test jednoosiowego sciskania
material roslinny
odmiany roslin
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 424; 285-290
0084-5477
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opracowaniu podjęto próbę oceny odmian kukurydzy w aspekcie ich przydatności do produkcji płatków. W badaniach wykorzystano maszynę wytrzymałościową INSTRON pozwalającą na wyznaczenie cech wytrzymałościowych ziarn badanych odmian, które mogą być istotne w ocenie ich zachowań w procesach rozdrabniania i płatkowania.

Maize used for flakes production should have the structure, which would allow to receive the greatest possible amount of particles from 3 to 6 mm, while grinding the grains. The aim of the study was to estimate the conditions of maize grains investigation to find the usefulness of various varieties for corn flakes production. Major points of the elaborated method are: compressing grains in steady conditions, size analysis of the received particles, and evaluation of the amount of energy consumed for that process. The research was carried out on the universal testing machine Instron, equipped with computer program for registration of forces and displacements. Three varieties of maize with different usefulness for producing flakes were used for the research.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies