Tytuł pozycji:
Od producenta do konsumenta: determinanty i znaczenie transportu żywności w XXI wieku
Artykuł jest pracą przeglądową, w której przedstawiono zagadnienia dotyczące determinant rozwoju transportu żywności w Europie i na świecie. Wskazano problemy, które mogą wynikać z faktu tworzenia coraz bardziej złożonych łańcuchów dostaw produktów żywnościowych. Ukazano, jak duże znaczenie dla globalnego rynku ma wciąż wzrastający wolumen przewozów żywności oraz jakie miejsce w tym procesie zajmuje regionalizacja produkcji żywności. Jako podsumowanie autorki przedstawiły możliwe rozwiązania, które zastosowane globalnie mogłyby wpłynąć na ograniczenie negatywnych efektów nadmiernego rozrastania się łańcuchów dostaw żywności.
The aim of the paper was to present main factors influencing development
of worldwide transporting food. We underlined problems of creating more
and more complex food supply chains. Moreover, we pointed out food production
regionalization as the reasons for the current trend of increasing the volume
and length of food transport. As a summary, we presented possible solution to the
problem of environmental effects of food transport which can be implemented by
customers, producers and also transport companies.