Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of medium composition on the production of sophorolipids and the tensiometric properties by Starmerella bombicola MTCC 1910

Tytuł:
The effect of medium composition on the production of sophorolipids and the tensiometric properties by Starmerella bombicola MTCC 1910
Autorzy:
Vedaraman, N.
Venkates, N.
Tematy:
starmerella bombicola
podłoże lipidowe
optymalizacja
Soforolipidy
właściwości tensometryczne
biosurfactant
Lipidic substrates
optimization
Sophorolipids
Starmerella bombicola
Tensiometric properties
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2010, 12, 2; 9-13
1509-8117
1899-4741
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Starmerella bombicola a teleomorph of Candida bombicola is capable of producing extracellular secondary metabolites known as sophorolipids. In the present work the performance of Starmerella in producing sophorolipids, with standard medium ingredients glucose, sunflower oil, yeast extract and urea was studied. The quantities of different medium ingredients were optimized to maximize the production of sophorolipids. Variation in tensiometric properties like surface tension and interfacial tension during the incubation period were also reported. The optimized mixed substrate composition was found to be 200 g/l, containing equal amounts of glucose and sunflower oil, 4 g/l of yeast extract and 0.6 g/l of urea. With the optimized substrate composition 38.6 g/l of sophorolipids was obtained. The minimum surface tension produced by the culture free cell broth was 36.2 mN/m. Increasing the temperature from 25oC to 35° C has shown adverse effects on sophorolipids production.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies