Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Acylation of aromatic compounds by acid anhydrides using Preysslers anion [NaP5W30O110]14- and heteropolyacids as green catalysts

Tytuł:
Acylation of aromatic compounds by acid anhydrides using Preysslers anion [NaP5W30O110]14- and heteropolyacids as green catalysts
Autorzy:
Gharib, A.
Jahangir, M.
Scheeren, J.(H.)W.
Tematy:
acylowanie
bezwodniki
heteropolikwasy
katalizator
związki aromatyczne
acylation
Preyssler
anhydride
heteropoly acids
catalyst
aromatic compounds
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2011, 13, 2; 11-17
1509-8117
1899-4741
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The Preyssler, Wells-Dowson and Keggin heteropolyacids are efficient and eco-friendly solid acid catalysts for the acylation of electron-rich aromatic compounds with acid anhydrides. The performance of different forms of heteropolyacids was compared. In all the cases, the best results were obtained using the Preyssler heteropolyacid as the catalyst. In the presence of 25 mol% (with respect to H+ equivalency) Preyssler catalyst, highly para-selective acetylation of anisole occurs using two equivalents of acetic anhydride, in 15 min at room temperature. The isolated yield of the p-methoxyacetophenone product is 98%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies