Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Complexation of poly(ethylene glycol) with poly(ethyl methacrylate-co-N-vinyl-2-pyrrolidone) gel based on hydrogen bonds

Tytuł:
Complexation of poly(ethylene glycol) with poly(ethyl methacrylate-co-N-vinyl-2-pyrrolidone) gel based on hydrogen bonds
Autorzy:
Liu, G.
Xie, D.
Guan, Ch.
Tematy:
complex
hydrogen bonds
poly(ethyl methacrylate-co-N-vinyl-2-pyrrolidone) gel
poly(ethylene glycol)
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2013, 15, 3; 85-90
1509-8117
1899-4741
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The complexes of poly(ethyl methacrylate-co-N-vinyl-2-pyrrolidone) (P(EMA-co-VP)) gel with poly- (ethylene glycol) (PEG) stabilized by the hydrogen bonds were prepared. It was found that both the concentration and the molecular weight of PEG have a strong effect on the P(EMA-co-VP) gel. When PEG was introduced into the P(EMA-co-VP) gel, the glass transition temperatures (Tg) of the complexes decreases with the decreasing of PEG molecular weight. In such a system, the maximum molecular weight of PEG required for the complex formation is no more than 2000, and P(EMA-co-VP)/PEG complexes are a homogeneous amorphous phase, which was studied by FTIR, XRD, TEM, and DSC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies