Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energochłonność procesu rozdrabniania wybranych odmian pszenicy

Tytuł:
Energochłonność procesu rozdrabniania wybranych odmian pszenicy
Energy consumption in the process of crumbling of selected wheat grain varieties
Autorzy:
Zawislak, K.
Sobczak, P.
Andrejko, D.
Rydzak, L.
Tematy:
energochlonnosc
odmiany roslin
pszenica Korynta
pszenica Nawra
pszenica Tybalt
pszenica Zawisza
rosliny uprawne
rozdrabniacz palcowy
rozdrabnianie roslin
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Komisja Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Motrol. Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa; 2011, 13
1730-8658
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono badania pomiaru energochłonności procesu rozdrabniania czterech odmian pszenicy (Tybalt, Nawra, Korynta, Zawisza) na rozdrabniaczu palcowym z zastosowaniem sit 3, 4, 5 i 6 mm. Badania poprzedzono analizę chemiczną oznaczając w każdej z odmian zawartość białka, glutenu i wilgotność oraz wyznaczono maksymalną siłę cięcia ziaren pszenicy na wybranych losowo 10 próbach. Wyniki obrobiono statystycznie podając średnią arytmetyczną, odchylenie standardowe oraz grupy jednorodne. Na energochłonność procesu rozdrabniania istotny wpływ ma średnica otworów w sicie rozdrabniacza. Istotna różnica wystąpiła pomiędzy sitami o otworach 3 i 4 mm. Natomiast dla sit o otworach 4, 5 i 6 mm energochłonność stopniowo maleje.

The paper presents the study on the energy consumption during the crumbling process on four kinds of wheat grain (c.v. Tybalt, Nawra, Korynta, Zawisza) in a disintegrator with sieves of hole diameters: 3,4,5 and 6mm. The study was preceded by the chemical analysis marking proteins, gluten and moisture content. Also, the force of single grain cutting was measured in 10 trials. The results were statistically analyzed and the average standard deviations and uniform groups were estimated. The hole diameter size in the sieve is of essential significance in the energy consumption during the crumbing process. The essential difference is between the hole diameter 3 and 4 mm. However, the energy consumption decreases for sieves with hole diameters 4, 5 and 6mm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies