Tytuł pozycji:
Energochłonność procesu rozdrabniania wybranych odmian pszenicy
W pracy przedstawiono badania pomiaru energochłonności procesu rozdrabniania czterech
odmian pszenicy (Tybalt, Nawra, Korynta, Zawisza) na rozdrabniaczu palcowym z zastosowaniem sit 3, 4,
5 i 6 mm. Badania poprzedzono analizę chemiczną oznaczając w każdej z odmian zawartość białka, glutenu
i wilgotność oraz wyznaczono maksymalną siłę cięcia ziaren pszenicy na wybranych losowo 10 próbach.
Wyniki obrobiono statystycznie podając średnią arytmetyczną, odchylenie standardowe oraz grupy jednorodne.
Na energochłonność procesu rozdrabniania istotny wpływ ma średnica otworów w sicie rozdrabniacza.
Istotna różnica wystąpiła pomiędzy sitami o otworach 3 i 4 mm. Natomiast dla sit o otworach 4, 5 i 6 mm
energochłonność stopniowo maleje.
The paper presents the study on the energy consumption during the crumbling process on four
kinds of wheat grain (c.v. Tybalt, Nawra, Korynta, Zawisza) in a disintegrator with sieves of hole diameters:
3,4,5 and 6mm. The study was preceded by the chemical analysis marking proteins, gluten and moisture content.
Also, the force of single grain cutting was measured in 10 trials. The results were statistically analyzed
and the average standard deviations and uniform groups were estimated. The hole diameter size in the sieve
is of essential significance in the energy consumption during the crumbing process. The essential difference
is between the hole diameter 3 and 4 mm. However, the energy consumption decreases for sieves with hole
diameters 4, 5 and 6mm.