Tytuł pozycji:
Antioxidant, antibacterial properties and the light barrier assessment of raw and purified melanins isolated from Citrullus lanatus (watermelon) seeds
The nutritive value and terapeuthic activity of watermelon seeds is known, but up to day no
studies on isolation and characterisation of their melanin were conducted.
The aim of the study was to evaluate the antioxidant, antibacterial and light barrier properties of
raw and purified melanins isolated from watermelon seeds.
Native melanin was isolated from seeds by alkaline extraction. Obtained pigment was purified
by acid hydrolysis. Chemical tests and FT-IR analysis were conducted to determine the melanin nature of
the isolated pigments. UV-Vis, transmittance and colour properties were evaluated spectrophotometrically.
Antioxidant activity was determined using ABTS and antibacterial activity through a well diffusion method.
The results of the study demonstrated that melanins isolated from watermelon seeds had antioxidant,
light barrier and antibacterial properties. A purified form of melanin had higher antioxidant activity
and light barrier properties than the raw form. Both melanins inhibited the growth of Enterococcus faecalis
and Pseudomonas aeruginosa.
Watermelon seeds may be considered as a promising source of natural melanin which possess
remarkable therapeutic action that can support the traditional use of this plant in the ethnomedicine.
Wartość odżywcza i terapeutyczna nasion arbuza jest znana, ale dotychczas brak jest badań na temat
izolacji i charakterystyki ich melanin.Celem pracy było określenie właściwości antyoksydacyjnych, antybakteryjnych i barierowych względem
światła natywnych i oczyszczonych melanin z nasion arbuza.
Natywna melanina została wyizolowana z nasion w środowisku zasadowym. Otrzymany pigment
został oczyszczony w wyniku hydrolizy kwasowej. Przeprowadzono testy chemiczne oraz analizę FT-IR aby
określić charakter otrzymanych barwników. Widma UV-Vis, transmitancję oraz kolor oznaczono spektrofotometrycznie.
Właściwości antyoksydacyjne określono za pomocą ABTS a właściwości przeciwbakteryjne
metodą dyfuzyjną-studzienkową.
Wyniki niniejszej pracy wskazują na to, że melaniny pozyskane z nasion arbuza charakteryzują się
właściwościami antyoksydacyjnymi, barierowymi względem światła i przeciwbakteryjnymi. Oczyszczona
melanina miała wyższe niż forma natywna właściwości przeciwutleniające i barierowe względem światła.
Obie melaniny hamowały wzrost Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa.
Nasiona arbuza mogą stanowić obiecujące źródło naturalnej melaniny, która dzięki swoim właściwościom
może stanowić uzupełnienie tradycyjnego zastosowania tej rośliny w etnomedycynie.