Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antioxidant, antibacterial properties and the light barrier assessment of raw and purified melanins isolated from Citrullus lanatus (watermelon) seeds

Tytuł:
Antioxidant, antibacterial properties and the light barrier assessment of raw and purified melanins isolated from Citrullus lanatus (watermelon) seeds
Właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i barierowe względem światła natywnych i oczyszczonych melanin wyizolowanych z nasion arbuza (Citrullus lanatus)
Autorzy:
Lopusiewicz, L.
Tematy:
antioxidant property
antibacterial property
light barrier
melanin
isolation
Citrullus lanatus
watermelon
seed
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Herba Polonica; 2018, 64, 2
0018-0599
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The nutritive value and terapeuthic activity of watermelon seeds is known, but up to day no studies on isolation and characterisation of their melanin were conducted. The aim of the study was to evaluate the antioxidant, antibacterial and light barrier properties of raw and purified melanins isolated from watermelon seeds. Native melanin was isolated from seeds by alkaline extraction. Obtained pigment was purified by acid hydrolysis. Chemical tests and FT-IR analysis were conducted to determine the melanin nature of the isolated pigments. UV-Vis, transmittance and colour properties were evaluated spectrophotometrically. Antioxidant activity was determined using ABTS and antibacterial activity through a well diffusion method. The results of the study demonstrated that melanins isolated from watermelon seeds had antioxidant, light barrier and antibacterial properties. A purified form of melanin had higher antioxidant activity and light barrier properties than the raw form. Both melanins inhibited the growth of Enterococcus faecalis and Pseudomonas aeruginosa. Watermelon seeds may be considered as a promising source of natural melanin which possess remarkable therapeutic action that can support the traditional use of this plant in the ethnomedicine.

Wartość odżywcza i terapeutyczna nasion arbuza jest znana, ale dotychczas brak jest badań na temat izolacji i charakterystyki ich melanin.Celem pracy było określenie właściwości antyoksydacyjnych, antybakteryjnych i barierowych względem światła natywnych i oczyszczonych melanin z nasion arbuza. Natywna melanina została wyizolowana z nasion w środowisku zasadowym. Otrzymany pigment został oczyszczony w wyniku hydrolizy kwasowej. Przeprowadzono testy chemiczne oraz analizę FT-IR aby określić charakter otrzymanych barwników. Widma UV-Vis, transmitancję oraz kolor oznaczono spektrofotometrycznie. Właściwości antyoksydacyjne określono za pomocą ABTS a właściwości przeciwbakteryjne metodą dyfuzyjną-studzienkową. Wyniki niniejszej pracy wskazują na to, że melaniny pozyskane z nasion arbuza charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi, barierowymi względem światła i przeciwbakteryjnymi. Oczyszczona melanina miała wyższe niż forma natywna właściwości przeciwutleniające i barierowe względem światła. Obie melaniny hamowały wzrost Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa. Nasiona arbuza mogą stanowić obiecujące źródło naturalnej melaniny, która dzięki swoim właściwościom może stanowić uzupełnienie tradycyjnego zastosowania tej rośliny w etnomedycynie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies