Tytuł pozycji:
Essential oil composition of hyssop [Hyssopus officinalis L.] cultivated in north-western Poland
- Tytuł:
-
Essential oil composition of hyssop [Hyssopus officinalis L.] cultivated in north-western Poland
Sklad olejku z hyzopu [Hyssopus officinalis L.] uprawianego w polnocno-zachodniej Polsce
- Autorzy:
-
Wesolowska, A
Jadczak, D.
Grzeszczuk, M.
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Herba Polonica; 2010, 56, 1; 57-65
0018-0599
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Essential oil from the herb of Hyssopus officinalis L. was obtained by steam distillation,
simple hydrodistillation and hydrodistillation in Dean-Stark apparatus. The chemical composition
of the oil was determined by GC-MS. The analysis revealed the presence of 31
compounds in steam distilled oil, 36 compounds in hydrodistilled oil and 27 compounds in
essential oil obtained by hydrodistillation in Dean-Stark apparatus. Isopinocamphone was
the dominating component (40.07–45.45%) in the all analysed oil samples.
W badaniach wykorzystano suszone ziele hyzopu lekarskiego zebrane w okresie kwitnienia
(sierpień 2009 r.). Materiał roślinny pochodził z eksperymentalnej uprawy Katedry
Warzywnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Olejek
eteryczny wydzielono na drodze destylacji z parą wodną, destylacji prostej i destylacji
z wykorzystaniem nasadki Deana-Starka. Skład olejku eterycznego określono metodą
GC-MS. Zidentyfikowano 31 związków w olejku otrzymanym przez destylację z parą
wodną, 36 związków w olejku otrzymanym na drodze destylacji prostej i 27 związków
w olejku wydzielonym w nasadce Deana-Starka. Izopinokamfon stanowił główny składnik
wszystkich analizowanych próbek (40,07–45,45%).