Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efekty pracy podczyszczalni ścieków poubojowych z ubojni trzody chlewnej

Tytuł:
Efekty pracy podczyszczalni ścieków poubojowych z ubojni trzody chlewnej
Operation effects of effluent post-slaughter sewage from butchery of pigs pretreatment plant
Autorzy:
Bugajski, P.
Tematy:
ubojnie
scieki z ubojni
podczyszczalnie sciekow
podczyszczanie sciekow
skutecznosc oczyszczania
scieki
wskazniki zanieczyszczen
chemiczne zapotrzebowanie tlenu
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Stowarzyszenie Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich PAN
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich; 2008, 03
1732-5587
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań oraz ich dyskusję dotyczącą pracy podczyszczalni ścieków pochodzących z ubojni trzody chlewnej w miejscowości Gruszów w gminie Pałecznica. Dodatkowo omówiono konstrukcję wspomnianej podczyszczalni, której autorami pomysłu oraz projektu są dr inż. Marian Długosz oraz dr inż. Piotr Bugajski. Celem badań było rozwiązanie trzech problemów związanych z uregulowaniem dużej nierównomierności odpływających ścieków, zredukować wielkość zanieczyszczeń zawartych w ściekach oraz zapobiec ich zagniwaniu. Zakresem badań objęto regulację odpływu ścieków rozłożonym równomiernie w czasie, analizę fizykochemiczną (BZT5 i ChZT) ścieków przed i po podczyszczalni oraz pomiar ilości tlenu w ściekach odpływających. Pierwszym na drodze technologicznej obiektem jest studnia z koszem skratkowym, w którym zatrzymywane są zanieczyszczenie większe od 5,0 mm. Następnie ścieki dopływają do osadnika w którym łatwoopadalne zanieczyszczenia sedymentują na dno, po czym ścieki przepływają do komory napowietrzanej. W komorze tej następuje proces napowietrzania (natleniania) ścieków. Natlenione ścieki dopływają do separatora tłuszczu, a następnie do studzienki, w której następuje rozdział ścieków. Część z nich trafia do kanalizacji bytowej, a następnie do oczyszczalni ścieków Bioblok PS-50, a część ścieków jest zawracana (recyrkulowana) do osadnika. Na podstawie analizy wyników badań i obserwacji stwierdzono, iż podczyszczalnia ścieków poubojowych pochodzących z ubojni trzody chlewnej spełnia postawione jej zadania. Uzyskano mianowicie regularny odpływ ścieków rozłożony w dłuższym okresie. Nieregularne dopływy ścieków były jedną z głównych przyczyn zakłóceń pracy zbiorczej oczyszczalni Bioblok PS-50. Drugim głównym problemem jaki rozwiązano to zmniejszenie ilości dopływających zanieczyszczeń wyrażanych wskaźnikami BZT5 i ChZT. W wyniku procesów podczyszczania ścieków uzyskano redukcję zanieczyszczeń o około 36% dla BZT5 i 37% dla ChZT. Pozwoliło to otrzymać wartości tych dwóch wskaźników na poziomie wyznaczonym w pozwoleniu wydanym przez Urząd Gminy w Pałecznicy, który jest właścicielem oczyszczalni ścieków Bioblok PS-50 w Gruszowie. Poprzez system napowietrzania oraz częściowej recyrkulacji ścieków spowodowano, iż ścieki odpływały „świeże” tzn. niezagniłe. W ściekach odpływających do kanalizacji zbiorowej ilość tlenu oscylowała w granicach 2,0 mgO2·dm-3. Z pomniejszych, ale również istotnych czynników wpływających na poprawę warunków oczyszczania ścieków w zbiorczej oczyszczalni to zmniejszenie ilości tłuszczu odpływającego z ubojni zwierząt.

The article presents results of analysis and their discussion concerning operation of sewage from butchery of pigs pretreatment plant in Gruszów in Pałecznica commune. Additionally, construction of the mentioned pretreatment plant was discussed, for authors of its idea and project are Ph.D. eng. Marian Długosz and Ph.D. eng. Piotr Bugajski. The aim was to solve three problems: to regulate high disproportion of outflowing sewage, to reduce amount of pollutants contained in sewage and to prevent them from rotting. The research included regulation of sewage outflow put evenly in time, physicochemical analysis (BOD5 and COD) of sewage before and after pretreatment plant and measurements of oxygen amount in outflowing sewage. The first object on the technological way is well with the sieve for solid parts, in which pollutants bigger than 5,0 mm are stopped. Next, sewage flows into the settling tank, in which inflammable pollutants sediment to the bottom, and afterwards sewage flows to the aeration chamber. In this chamber, process of sewage aeration (oxygenation) occurs. Oxygenated sewage flow into the grease trap, and next into the well, in which sewage separation occurs. Part of them goes into the living sewerage system, and next to the Bioblok PS-50 sewage treatment plant, and part of then is turned back (recirculated) into the settling tank. On the basis of the analysis of research and observation results it has been ascertained that the post-slaughter sewage from butchery of pigs pretreatment plant fulfills its tasks. Namely, regular sewage outflow put evenly in longer period of time was obtained. Irregular inflow of sewage was one of the main reasons for disruption of collective Bioblok PS-50 treatment plant’s operation. Second main problem which was solved, was reduction of amount of inflowing pollutants, showed by indexes: BOD5 and COD. As a result of sewage pretreatment processes, pollutants reduction about 36% for BOD5 and 37% for COD was obtained. It let obtain values of these two indexes on the level allotted in Ordinance given by Borough Office in Palecznica, which is an owner of Bioblok PS-50 sewage treatment plant in Gruszów. The aeration system and partly recirculation of sewage caused, that it was outflowing “fresh”, not rotten. In sewage outflowing to the collective sewerage system, amount of oxygen oscillated around 2,0 mgO2·dm-3. Minor, but also important factors, influencing conditions’ improvement of sewage treatment in collective treatment plant, are reducing amount of grease outflowing from animals’ butchery.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies