Tytuł pozycji:
Wpływ ilości i intensywności opadów na zmiany wilgotności gleby w sadzie jabłoniowym
W warunkach klimatycznych Polski opady atmosferyczne są podstawowym źródłem wody dla roślin. Ilość i intensywność oraz rozkład opadów mają wpływ na wilgotność gleby. W przypadku dużej ilości lub nadmiernej intensywności opadów część wody może przenikać poza zasięg systemu korzeniowego lub jest odprowadzana z pola jako spływ powierzchniowy. W dwuletnich badaniach (2009-2010) prowadzono pomiary wielkości i intensywności opadów oraz wilgotności gleby w sadzie jabłoniowym zlokalizowanym w Skierniewicach. Całkowita suma opadów w latach 2009 i 2010 była wyższa od średniej z wielolecia. Także rozkład opadów w poszczególnych miesiącach był bardzo nierównomierny. Średnio w czasie sezonu wegetacyjnego (maj - wrzesień), aby utrzymać zawartość wody
w glebie (w profilu 0-40 cm) na stałym poziomie, tygodniowa suma opadów nie mogła być niższa niż 13-14 mm. Efektywność opadów uzależniona była od sposobu utrzymania gleby w sadzie. W przypadku gleby bez okrywy (ugór herbicydowy) najwyższą efektywność zarejestrowano dla opadów o natężeniu 2-10 mm h-1. Dla gleby ściółkowanej (zrębki) deszcze o intensywności od 2 do 5 mm h-1 miały najmniejszą efektywność. Opady o wysokiej intensywności (>10 mm h-1) powodowały większy wzrost wilgotności w glebie ściółkowanej niż bez okrywy. Efektywność opadów była uzależniona także od początkowej zawartości wody w glebie. Wraz ze wzrostem wilgotności gleby efektywność opadu gwałtownie się obniżała.
Quantity, intensity and seasonal distribution of precipitation have an indubitable
impact on soil moisture. Precipitation water could be used by plants only
when percolates into soil and is retained as capillary water. In case of excessive
amount or intensity of rain, part of water percolates below the root system level or
runs off at soil surface. During two years of experiment (2009-2010) quantity and
intensity of precipitation were observed and analyzed. Daily and weekly measurements
of soil water content were done to assess the impact of intensity and quantity
of precipitation on soil moisture changes in apple orchard. Total rainfalls for
years 2009 and 2010 were higher from the multi-year average. Also, the temporal
distribution of precipitation differed within and between the analyzed years, however,
the amount of rainfall collected during the vegetative period (May-
September) constituted more than 50% of the total yearly precipitation. The results
showed low efficiency of small rains. On average, during the vegetative period,
minimal precipitation necessary to keep the soil water content at a stable level was
13-14 mm during a week. Efficiency of precipitation depended on the soil surface
maintaining system. In case of soil maintained as a chemical fallow the highest efficiency
was recorded for rains of intensity 2-10 mm h-1. Medium intensity rains
(2-5 mm h-1) were least efficient for soil covered with wood chip mulch. In case of
stormy rains (>10 mm h-1) a higher increase in moisture was recorded in plots
with mulched soil surface compared to control ones (without mulching). Precipitation
efficiency also depended on initial soil moisture. Precipitation efficiency
was decreasing, along with the soil moisture increase.