Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Between the Lord and the Jew: Some Remarks on the Identity Structure of Belarusian kolkhozniks in the Late Twentieth and Early Twenty first Centuries

Tytuł:
Between the Lord and the Jew: Some Remarks on the Identity Structure of Belarusian kolkhozniks in the Late Twentieth and Early Twenty first Centuries
Autorzy:
Engelking, Anna
Tematy:
Belarus
kolkhoz
social identity
peasants
Jews
Christians
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN w Warszawie
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Poloniae Historica; 2014, 109
0001-6829
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Following an ethnographic field study, the author presents her findings on the cognitive collective identity of Belarusian kolkhozniks. Their self-definition as a group is based on the semiotic oppositions: peasant–‘lord’, peasant–Jew, and Christian–Jew, and it testifies to a longevity, or longue durée, of pre-modern mechanisms of conceptualising the social reality. The contemporary kolkhoznik defines himself as a simple (uneducated) but assiduous man, as opposed to his lord; in contrast to Jews, the kolkhozniks cultivate the land (as farmers) and are baptised. The post-serfdom identity of the ‘Christian kolkhozniks of-this-place’ is immersed in a mythical worldview and indifferent to any modern ideological and/or political projects.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies