Tytuł pozycji:
Wpływ tradycji rodzinnych na zachowania konsumentów wobec dziczyzny
Tradycje rodzinne odgrywają istotną rolę w kształtowaniu zachowań konsumentów.
Celem opracowania jest określenie wpływu zwyczajów wyniesionych z domu
rodzinnego na zachowania żywieniowe osób spożywających dziczyznę. W pracy
przedstawiono wyniki badania jakościowego zrealizowanego metodą IDI wśród producentów
dziczyzny oraz badania ilościowego realizowanego metodą CATI z osobami
spożywającymi dziczyznę. Dowiedziono, że tradycja konsumpcji dziczyzny jest przekazywana
między pokoleniami, a przekazy nieformalne istotnie wpływają na wybór
rodzaju mięsa.
Family traditions play an important role in shaping consumer behavior. The
aim of the study is to determine the influence of habits raised from the family home on
the nutritional behavior of game meat consumers. In the paper the results from qualitative
study carried out using IDI method among game producers and quantitative study
conducted with consumers declaring eating venison, using the CATI method were presented.
It has been proven that the tradition of game consumption is passed between
generations and informal messages have a great influence on the choice of meat.