Tytuł pozycji:
Gospodarka wodno-ściekowa wielkopolskich przedsiębiorstw mleczarskich a ich konkurencyjność po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej
W pracy zaprezentowano, jak kształtowała się konkurencyjność wielkopolskich
przedsiębiorstw mleczarskich ze względu na stosowaną gospodarkę wodno-ściekoweą po wstąpieniu
Polski do UE. Badaniom ankietowym poddano 32 jednostki wśród których występowały
przedsiębiorstwa małe, średnie i duże. Przeważająca większość przedsiębiorstw odnotowała wzrost
pozycji konkurencyjnej, który związany jest z małym wzrostem potencjału konkurencyjności.
Większość przedsiębiorstw w badanym okresie wdrożyła działania mające ograniczać zużycie wody i
ilość wytwarzanych ścieków. Ograniczenie zużycia wody wywołuje przede wszystkim niewielki
przyrost oceny potencjału konkurencyjności.
The paper presents the competitiveness of dairy enterprises in the Wielkopolska region in
terms of the adopted water supply and sewage disposal systems after the Poland’s accession to the
EU. A survey was conducted on 32 entities, among which there were small, medium-sized and large
enterprises. A vast majority of the enterprises recorded an increase in their competitive standing,
which is connected with a small increase in the competitive potential. Most enterprises in the analysed
period implemented actions in order to reduce water consumption and the amount of produced
sewage. An increased reduction of water consumption results first of all in a slight increase in the
evaluated competitive potential.