Tytuł pozycji:
Ryby i ich przetwórstwo w Polsce na początku XXI wieku
Celem opracowania było scharakteryzowanie unikalnych właściwości żywieniowych ryb i
owoców morza, źródeł pozyskiwania i rozmiarów pochodzących z nich
ryb, przetwórstwa ryb i wytwarzanych produktów rybnych, obrotów handlowych z zagranicą
produktami rybnymi i uzyskiwanego salda. Opracowanie powstało z wykorzystaniem
takich źródeł wiedzy, jak: publikacje naukowe zwarte i ciągłe,
materiały statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego oraz raporty Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i
Gospodarki Żywnościowej. Zgromadzony materiał został opracowany i
zinterpretowany za pomocą metody porównawczej (porównań) w formie
wertykalnej i horyzontalnej oraz metody statystycznej. Pozyskane ryby z połowów i importu
są przetwarzane w kraju głównie na produkty żywnościowe. Stwierdzono niskie spożycie ryb w
Polsce, zmienne i zmniejszające się rozmiary ich
pozyskiwania oraz ujemne saldo obrotów handlowych rybami i
ich przetworami.
The aim of the study is to characterize the unique nutritional properties of fish
and seafood, sources of fish acquisition and their sizes, fish processing and fish preserves,
foreign trade in fishery products and trade balances. The study was created using such sources
of knowledge as compact and continuous scientific publications, the Central Statistical Office
statistics and reports of the Institute of Agriculture and Food Economy. The collected material
was analyzed and interpreted using the comparative method (comparisons) in the form of
vertical and horizontal, and statistical methods. It has been stated that fish consumption in
Poland is low, their acquisition is changeable and it is decreasing, and there is trade deficit of
fish and fish preserves