Tytuł pozycji:
Jakość posiłków serwowanych przez lokale gastronomiczne kierujące ofertę do zmotoryzowanych podróżnych - badania konsumenckie
Usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych (roadside
dining facilities) to jeden z najrzadziej badanych segmentów polskiego rynku gastronomicznego.
W przeciwieństwie do krajów o rozwiniętej sieci drogowej, gdzie obsługę gastronomiczną
ruchu drogowego cechuje wysoki stopień standaryzacji, w Polsce obsługę zmotoryzowanym
podróżnym zapewniają z reguły niewielkie lokale oferujące posiłki o zróżnicowanej i
niejednolitej jakości. Celem opracowania było zbadanie, w jaki sposób konsumenci postrzegają
jakość posiłków serwowanych przez lokale należące do tego segmentu. W badaniu wzięło
udział 1455 respondentów, którzy skorzystali z usług gastronomicznych, podróżując drogą
łączącą Kraków i Zakopane (tzw. Zakopianką). Uzyskane wyniki wskazują, że zmotoryzowani
turyści najczęściej odwiedzają restauracje, lokale typu fast food oraz bistra na stacjach paliw.
Jakość posiłków serwowanych przez restauracje została oceniona najwyżej w odniesieniu
do wszystkich trzech determinant jakości żywności, tj. jakości zdrowotnej, walorów sensorycznych
oraz dyspozycyjności. Jakość zdrowotna i dyspozycyjność została oceniona wyżej
w przypadku usług gastronomicznych stacji paliw niż w przypadku lokali fast food.
The roadside dining facilities sector is a dynamically growing segment of food
service market in Poland. Foodservices for car travelers are provided mostly by small
restaurants offering varied meals, but there are also built rest areas along the highways, which
are typical for countries with a developed road network. The purpose of the study was to
survey how consumers perceive quality of services offered by different types of roadside
dining facilities. The survey involved 1455 respondents who visited dining outlets situated
along the road connecting Krakow and Zakopane (called Zakopianka). The results show that
tourists travelling by cars visit restaurants, fast food outlets and bistros at gas stations the most
often. The quality of meals served by restaurants is perceived as better than the quality of
dishes offered by fast food outlets and gas stations in all surveyed determinants (food healthy quality, sensory values and convenience). Food healthy quality and convenience were rated higher in the case of food services provided by gas stations than in fast food restaurants.