Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kryterium kulturowe w regulacjach bezpieczeństwa żywnościowego Polski

Tytuł:
Kryterium kulturowe w regulacjach bezpieczeństwa żywnościowego Polski
Autorzy:
Kalinowski, Patryk
Tematy:
food security
food security policy
food policy
food law
Data publikacji:
2023-04-24
Wydawca:
Uniwersytet Warszawski. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Źródło:
Studia Iuridica; 2022, 94; 175-193
0137-4346
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
One of the aspects of food security is the cultural adequacy of food. This means that food security cannot be sufficiently ensured when this factor is ignored. Unfortunately, no approach has been developed, either in the regulations or on conceptual grounds, which would help classify food products for the needs of food security and account for the aforementioned cultural aspect. However, not every product is equally significant for this policy and some may not be important at all. Therefore, the paper proposes that product classification criteria be established for food security, including in particular the cultural criterion. In addition, examples of its adoption (or omission) in the current regulations are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies