Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vanishing Taste: On the Sensual Experience of an Artwork

Tytuł:
Vanishing Taste: On the Sensual Experience of an Artwork
Autorzy:
Stronciwilk, Agata
Tematy:
taste
aesthetics
food art
Anna Królikiewicz
Oskar Dawicki
senses in art
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Arte et Educatione; 2018, 13; 115-126
2081-3325
2300-5912
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main aim of the article is to analyse the uniqueness of taste experience and its presence in contemporary art. Ephemerality of the sensual experience becomes an important challenge for researchers, art historians, and conservators. The article concentrates on the various aspects of experiencing taste, its place in aesthetics and different ways in which artists engage this sense in their works. The analysis is focused on artworks and performances of two Polish artists: Anna Królikiewicz and Oskar Dawicki. What remains as the taste vanishes? How to “preserve” taste? Why contemporary artists concentrate on non-visual senses? Those are the main issues raised in the article.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies