Tytuł pozycji:
An analysis of PPARGC1A gene polymorphism in relation to carcass quality in PIC hybrid fatteners
The aim of this study was to determine the association between polymorphism located in exon 8 of PPARGC1A gene (Cys430Ser) and carcass quality in pigs. Experiment was carried out on 350 PIC hybrid fatteners. Polymorphism was analyzed using PCR-RFLP method. The frequency of genotypes was as follows: AA – 0.33, AT – 0.57, TT – 0.1, however alleles: A – 0.62, T – 0.38. In the analyzed population loss of Hardy-Weinberg equilibrium was observed (P ≤ 0.01). Statistical analysis showed that only one of the evaluated traits was associated with individual PPARGC1A genotypes. Cooling loss value for pig carcasses with TT genotype was statistically significant (P ≤ 0.05) higher than observed in those with AA and AT genotypes.
Celem niniejszych badań było wykazanie zależności pomiędzy polimorfizmem zlokalizowanym w 8 eksonie genu PPARGC1A (Cys430Ser) a cechami tuszy świń. Eksperyment został przeprowadzony na 350 tucznikach hybrydowych PIC. Polimorfizm analizowano z użyciem metody PCR-RFLP. Frekwencja genotypów była następująca: AA - 0.33, AT - 0.57, TT - 0.1, natomiast alleli: A - 0.62, T - 0.38. W analizowanej populacji zaobserwowano zachwianie równowagi genetycznej Hardy’ego-Weinberga (P ≤ 0,01). Analiza statystyczna wykazała, że tylko jedna z ocenianych cech była powiązana z poszczególnymi genotypami PPARGC1A. Wartość strat chłodzenia (%) dla świń z genotypem TT była statystycznie istotnie (P ≤ 0,05) wyższa niż obserwowana u osobników z genotypami AA i AT.