Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of probiotics on numbers of lactic acid rods producing hydrogen peroxide isolated from mouths of dairy cattle

Tytuł:
Impact of probiotics on numbers of lactic acid rods producing hydrogen peroxide isolated from mouths of dairy cattle
Wpływ probiotyków na liczebność pałeczek kwasu mlekowego produkujących nadtlenek wodoru izolowanych z pysków krów mlecznych
Autorzy:
Selwet, M.
Galbas, M.
Porzucek, F.
Pociejowska, M.
Clapa, T.
Tematy:
lactic acid
hydrogen peroxide
Lactobacillus
probiotic
isolation
mouth
dairy cattle
cattle
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica; 2013, 12, 3
1644-0714
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The investigations were conducted on 60 Holstein-Friesian dairy cows (at age 3 year and weight 590 kg) kept in tie-stall barn. The animals were divided into 3 groups of 20 heads each. The control group (K) was fed diets without probiotics, group (EM) -- was fed diet with the addition of EM probiotic (dose of 150 ml ⋅ t-1 TMR) and group (T) -- was fed diet with the addition of ToyoCerin probiotic (dose of 0.2 kg ⋅ t-1 TMR). The volume of 2--10 cm$^3$ saliva was collected from each animal in which the following parameters were determined: number of lactic acid rods from the Lactobacillus genus, number of rods capable of producing hydrogen peroxide. For purpose of precise diagnostics, lactic acid rods were identified on the basis of biochemical traits employing API 50 CHL (BioMérieux), while those manufacturing H2O2 were additionally tested using PCR method. The occurrence of Lactobacillus spp. rods was confirmed in all the examined individuals and in each and every experimental combination. Lactobacillus spp. rods capable of produce hydrogen peroxide were isolated in 17 cows in group K, in 3 individuals in group EM and in 13 animals in group T. EM probiotic strongly significantly restrict the development of Lactobacillus spp. strains are capable to produce hydrogen peroxide.

Doświadczenie prowadzono na 60 krowach mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (w wieku 3 lat o masie 590 kg) hodowanych w systemie uwięziowym. Zwierzęta podzielono na trzy grupy po 20 osobników w każdej. Grupę kontrolną (K) żywiono bez dodatku pobiotyków, grupę (EM) żywiono z dodatkiem EM probiotyku (dawka 150 ml • t-1 TMR), grupie (T) podawano w diecie probiotyk Toyo Cerin (dawka 0.2 kg • t-1 TMR). Od każdego zwierzęcia pobierano 2-10 cm3 śliny, w której oznaczano: liczebność pałeczek bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus, liczebność pałeczek zdolnych do produkcji nadtlenku wodoru. W celu precyzyjnej diagnostyki tych bakterii zastosowano testy biochemiczne API 50 CHL (BioMérieux) oraz pałeczki zdolne do produkcji nadtlenku wodoru poddano reakcji PCR. Występowanie pałeczek Lactobacillus spp. stwierdzono u wszystkich osobników w każdej kombinacji doświadczalnej. Pałeczki zdolne do tworzenia nadtlenku wodoru izolowano od 17 krów w grupie K, od 3 w grupie EM i 13 zwierząt w grupie T. Zastosowany EM probiotyk istotnie ograniczał rozwój szczepów Lactobacillus spp. zdolnych do produkcji nadtlenku wodoru.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies