Tytuł pozycji:
Reakcja pszenicy ozimej na stosowanie obniżonych dawek mieszaniny fluroksypyru i 2,4D
Celem prowadzonych w latach 2006 i 2007 badań była ocena reakcji dwóch odmian pszenicy ozimej (Zyta i Kris) na stosowanie obniżonych dawek mieszaniny fluroksypyru + 2,4 D. Badania zostały wykonane w Instytucie Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu i obejmowały ścisłe doświadczenia polowe z odmianami pszenicy ozimej różniących się między sobą wysokością roślin. Dobór odmian miał na celu określenie ich zdolności konkurencyjnych względem chwastów. W trakcie wegetacji wykonano dwie analizy zachwaszczenia (3–4 tygodnie i 5–6 tygodni po zabiegu) podczas których odnotowano skład gatunkowy chwastów, ich liczebność oraz świeżą masę. Po zbiorze rośliny uprawnej określono plon oraz wybrane parametry, do których zaliczały się: masa 1000 ziaren oraz masa hektolitra ziarna. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że odmianą silniej konkurującą z chwastami była odmiana Zyta. Ponadto zastosowane w doświadczeniu obniżone dawki herbicydu ograniczyły nasilenie chwastów względem obiektów kontrolnych.
Main goal of the investigation was evaluation of response of two winter wheat varieties of different plant height (Zyta -tall, Kris — short) to application of reduced doses of fluroxypyr + 2,4D mixture. The field experiments were carried out at the Institute of Plant Protection in Poznań, in the years 2006 and 2007. In order to assess competition of the wheat varieties to weed community, data were collected on weeds composition, number of weed plants per area and their fresh biomass. The data were recorded twice: 3–4 weeks and 5–6 weeks after the herbicide treatment. Grain yield, thousand kernels weight and test weight of wheat was determined after harvest. The analysis indicated, that the Zyta cultivar was more competitive to weeds than the Kris one. The reduced doses of the herbicide significantly decreased fresh mass of weeds, in comparison to the control objects.