Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stymulacji laserowej nasion na kształtowanie cech morfologicznych siewek i wielkość siły diastatycznej form żyta i pszenżyta

Tytuł:
Wpływ stymulacji laserowej nasion na kształtowanie cech morfologicznych siewek i wielkość siły diastatycznej form żyta i pszenżyta
Influence of grain stimulation by laser radiation on morphological characters of seedlings and diastatic power of rye and triticale
Autorzy:
Szajsner, Hanna
Drozd, Danuta
Błażewicz, Józef
Tematy:
długość korzenia zarodkowego
długość koleoptyla
długość pierwszego liścia
pszenżyto
siła diastatyczna
światło lasera
żyto
coleoptile length
diastatic power
first leaf length
laser light
radicle length
rye
triticale
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2008, 250; 177-187
0373-7837
2657-8913
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Materiałem do badań były cztery odmiany żyta ozimego: Amilo, Dańkowskie Nowe, Diamant i Warko, dwie odmiany żyta jarego — Abago i Bojko oraz pięć odmian pszenżyta ozimego — Fidelio, Grenado, Presto, Woltario, Zorro i dwie odmiany pszenżyta jarego — Legalo i Dublet. W warunkach laboratoryjnych oceniano wpływ zróżnicowanych dawek światła lasera półprzewodnikowego o mocy 200 mW na wartość siewną, cechy morfologiczne oraz siłę diastatyczną badanych odmian żyta i pszenżyta. Odmiany pszenżyta wykazały mniejszą wrażliwość na przedsiewne napromieniowanie ziarniaków niż odmiany żyta. U form ozimych żyta stwierdzono istotną stymulację pod wpływem promieniowania laserowego długości korzeni zarodkowych, koleoptyli oraz pierwszego liścia. Podwyższenie wartości energii i zdolności kiełkowania na skutek w/w zabiegu obserwowano u odmian żyta jarego. U form ozimych pszenżyta obserwowano istotne wydłużenie pierwszego liścia, natomiast u pszenżyta jarego wydłużenie koleoptyli po przedsiewnym napromieniowaniu. Odmiany żyta ozimego reagowały na światło lasera zwiększeniem a formy jare obniżeniem wartości siły diastatycznej. Obserwowano u pszenżyta ozimego istotną interakcję dawek z odmianami, zaś u jarego istotną stymulację siły diastatycznej.

The studies were carried out on four cultivars of winter rye: Amilo, Dańkowskie Nowe, Diamant and Warko, two cultivars of spring rye: Abago and Bojko, five cultivars of winter triticale: Fidelio, Grenado, Presto, Woltario and Zorro, and two cultivars of spring triticale: Legalo and Dublet. In laboratory conditions, the effects of different doses of light from a 200 mW semiconductor laser on sowing value, morphological features and diastatic power were evaluated. The triticale cultivars, compared to the rye ones, showed lower sensitivity to pre-sowing radiation of grains. In winter rye forms, significant stimulation by laser radiation of the radicle, coleoptile and first leaf length was found. Higher values of energy and germination capacity as the result of laser treatment were observed in the cultivars of spring rye. Pre-sowing radiation resulted in significant elongation of the first leaf in winter triticale and of the coleoptile in spring triticale. The rye cultivars responded to laser light with an increase in diastatic power in winter forms, and with a decrease in this trait value in spring forms. Significant doses x cultivars interaction was observed in winter triticale, and marked stimulation of diastatic power was recorded with spring triticale forms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies