Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and Eggplant Fruit Quality (Solanum melongena L.) Dependent on Plant Training and Nitrogen Fertlization

Tytuł:
Yield and Eggplant Fruit Quality (Solanum melongena L.) Dependent on Plant Training and Nitrogen Fertlization
Plon i jakość owoców oberżyny (Solanum melongena L.) w zależności od sposobu prowadzenia roślin i nawożenia azotem
Autorzy:
Michałojć, Z.
Buczkowska, H.
Tematy:
oberżyna
metody prowadzenia
formy azotu
dawki azotu
plon
witamina C
cukry
eggplant
training method
N form and dose
yield
vitamin C
sugars
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2011, 18, 1; 73-81
1898-6188
2084-4530
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies upon the influence of varied forms and doses of nitrogen fertilizers as well as plant training on yields and eggplant fruit quality were carried out at The University of Life Sciences in Lublin in 2004-2005. Plants were trained in their natural form as well as for 3 carrying shoots. Following nitrogen nutrition forms were applied: ammonium (NH4+ - in a form of (NH4)2SO4 20.5 % N), nitrate (N O3- in a form of Ca(NO3)2 13.5 % N), and amide (NH2 in a form of CO(NH2)2 46 % N), at following doses per l plant: 5, 10, 15 g N. Yields and number of fruits, as well as contents of dry matter, vitamin C and reducing sugars were determined. It was found that the plant training method did not determine the size of eggplant fruit commercial yield. nor their number. Instead, it was observed mat varied nitrogen rates significantly affected the yield size and fruit number. The highest yield was achieved when the highest nitrogen dose was applied (15 g N o plant-1 - 4.76 kg o m-2), while the lowest yields were obtained after the lowest dose application (5 g N o plant-1 - 3.22 kg o m-2). The average fruit number ranged to 17.7 fruits o m2 and 11.7 fruits o m2, respectively. Achieved results referring to selected elements of fruit chemical composition indicated that the type of plant training did not influence on eggplant fruit quality. Varied nitrogen fertilization significantly affected the dry matter, ascorbic acid. and reducing sugars contents. Considering the yield size, fruit number, and reducing sugars contents, nitrate(V) form of nitrogen nutrition appeared to be the most favorable. Moreover, eggplant showed to have great requirements for nitrogen (15 g N o plant-1).

Badania nad wpływem zróżnicowanych form i dawek azotu oraz sposobu prowadzenia roślin na plon i jakość owoców oberżyny przeprowadzono w latach 2004-2005 w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Rośliny prowadzono w formie naturalnej oraz na 3 pędy przewodnie. Zastosowano zróżnicowane formy azotu: amonowa (NH4+ - w postaci (NH4)2SO4 20.5 % N), saletrzaną (NO3- w postaci Ca(NO3)2 13,5 % N) oraz amidową (NH2 w postaci CO(NH2)2; 46 % N), stosując na l roślinę: 5, 10, 15 g N. Oceniono plon oraz liczbę owoców, a także zawartość w nich suchej masy, witaminy C i cukrów redukujących. Wykazano, że sposób prowadzenia roślin nie decydował o wielkości plonu handlowego owoców, a także o ich liczbie. Stwierdzono natomiast, że różnicowane dawki azotu istotnie oddziaływały na wielkość plonu i liczbę owoców. Największy plon uzyskano po zastosowaniu największej dawki azotu (15 g N o roślinę-1 - średnio 4,76 kg o m-2), a najmniejsze po zastosowaniu najmniejszej jego dawki (5 g N o roślinę-1 - średnio 3.22 kg o m-2). Liczba owoców wynosiła średnio odpowiednio 17,7 szt. o m-2 oraz 11,7 szt. o m2. Uzyskane wyniki dotyczące wybranych elementów składu chemicznego owoców wskazują, że sposób prowadzenia roślin nie miał wpływu na jakość owoców oberżyny. Natomiast zróżnicowane nawożenie azotem istotnie oddziaływało na zawartość suchej masy, witaminy C i cukrów redukujących. Mając na uwadze wielkość plonu, liczbę owoców oraz zawartość cukrów redukujących należy podkreślić korzystne oddziaływanie saletrzanej formy azotu oraz duże wymagania oberżyny w stosunku do tego pierwiastka (15 g N o roślinę-1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies